R+D VINÍCOLA | 30/08/2007  Ruralcat

Completat el genoma del raïm

Un equip de científics francesos i italians ha compilat el codi genètic complet d'un raïm de la varietat pinot noir, segons publica la revista de divulgació científica Nature en la seva darrera edició. Entre altres coses, han descobert que aquesta varietat conté una quantitat de gens responsables del sabor major que altres espècies.

Raïm Pinot noir. Foto: Nature

Foto: Nature

Es tracta de la primera vegada que la seqüència genètica d'una fruita és completada. Una anàlisi completa dels més de 30.000 gens continguts en la seqüència (gairebé mig bilió de lletres) podria afegir a aquesta varietat de raïm nous sabors o una millor resistència als pesticides. Els raïms que produeixen vi (vitis vinifera) mostren moltes variacions genètiques. Per això els investigadors van triar la pinot noir, considerada com una línia ¿pura¿, i la van sotmetre a diverses generacions d'endogàmia per a aconseguir una espècie (anomenada PN 40024) amb una seqüència menys variable. Després van tallar el seu ADN en milions de fragments, els van ordenar i van empalmar el seu codi de nou amb un programa informàtic per a crear el genoma complet. ¿La seqüència acabada mostra una gran quantitat de gens de terpè, els responsables del sabor, comparada amb la d'altres plantes estudiades fins a ara¿, afirma Jean Weissenbach, un membre de l'equip. ¿La varietat estudiada conté entre 70 i 80 d'aquests gens. Estudiar-los ens conduiria a noves maneres d'estimular el paladar¿, suggereix, ¿de manera que podríem ser capaços de trobar noves combinacions de terpè que ens donarien nous sabors¿. No obstant això, modificar genèticament el sabor del vi no serà tan fàcil, doncs aquest depèn també de les condicions sota les quals els raïms han crescut i del propi procés de producció del vi. I existeixen un munt de variacions genètiques que encara són desconegudes. Per contra, sí que sembla possible a curt termini la creació de nous ceps o la millora de les varietats existents fent-les més resistents als pesticides.

Adapted by permission from Macmillan Publishers Ltd: Nature Publishing Group, copyright 2007.

Adaptat amb el permís de Macmillan Publishers Ltd: Nature Publishing Group, copyright 2007.