La indústria del suro reté més CO2 del que emet
Un estudi dut a terme per investigadors del grup de recerca Sostenipra (ICTA-UAB) en col·laboració amb l'Institut Català del Suro ha calculat la petjada de carboni del sector surer a Catalunya. La recerca conclou que aquesta indústria reté més CO2 del que emet a l'atmosfera.
Logotip de la marca. Font: ICSuro.
Els investigadors han determinat el potencial del suro com a matèria primera natural, renovable i local que contribueix a lluitar contra el canvi climàtic. Per fer-ho, han quantificat l'impacte de les emissions de gasos d'efecte hivernacle mitjançant la quantitat de CO2 que tindria els mateixos efectes, l'anomenat CO2 eq. (CO2 equivalent).
Segons la recerca, tant la matèria primera com els seus principals productes, el tap de suro natural per a vins tranquils i el tap de cava, presenten una fixació de CO2 eq. superior a la que s'emet durant el seu cicle de vida complet: l'extracció, el transport, el processat industrial, la distribució a celler i la gestió de residus. Concretament, per cada tona de suro extreta del bosc es fixen 18 tones de CO2 eq.; per cada tap de suro natural es fixen 234 g de CO2 eq.; i per cada tap de cava es fixen en global 12 g de CO2 eq.
El sector surer a Catalunya es posiciona, d'aquesta manera, com la primera indústria espanyola i una de les primeres al món amb un estudi sectorial per mesurar la petjada de carboni dels seus productes. Tots els càlculs s'han fet en base a les explotacions sureres catalanes i en base a les principals indústries fabricants a Catalunya. S'ha seguit la metodologia de la ISO 14040 i les regles de la PAS2050:2011.