CUNICULTURA | 27/03/2012  RuralCat

El Projecte Star 16.86, un nou impuls per a la producció cunícola

El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, va presidir la presentació del Projecte Star 16.86, que proposa mesures per a incrementar la producció cunícola anual en més d'un 46%. Catalunya aporta el 30,35% de la producció total de carn de conill de l'Estat i exerceix el lideratge europeu juntament amb França i Itàlia.

Imatge d'un moment de la presentació del projecte. Font: DAAM

  El Projecte Star 16.86, creat en col·laboració amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), és un model de millora tècnica i de processos productius, l’aplicació del qual garanteix la sostenibilitat del sector cunícola, molt arrelat a Catalunya.

 
Aquest projecte recull una sèrie de mesures que ja s’han mostrat efectives en aplicar-se en països com ara França i que milloren els resultats de les granges de forma sostenible en diversos àmbits: econòmic, social, mediambiental, de benestar animal, i de seguretat alimentària.
 
El fet que les granges cunícoles catalanes adoptin aquestes mesures suposarà conservar el lideratge català en el sector, incrementar la seva producció en un 46 %, i fomentar el prestigi i el relleu generacional a les granges.
 
D’aquesta manera, s’espera rellançar aspectes positius de la cunicultura com les qualitats alimentàries de la carn blanca o el fet que la cunicultura és l’activitat ramadera que genera menys gasos d’efecte hivernacle. 
 
La proposta del Projecte Star 16.86 és viable ja que no implica la construcció d’una xarxa de granges totalment noves, sinó la transformació de les que ja existeixen. En aquest sentit, el municipi lleidatà de Cervià de les Garrigues acollirà a partir de maig la primera de les granges model a Catalunya. Amb 1.500 m2 de superfície, l’explotació incorporarà les tècniques més avançades per a incrementar la productivitat, per al control ambiental i per al benestar animal, i aquest fet suposarà el primer pas cap a la renovació del sector de la cunicultura al nostre país.