AGRICULTURA ECOLÒGICA | 02/04/2012  RuralCat/CCPAE

L'agricultura ecològica continua creixent malgrat la crisi

El sector agroalimentari ecològic continua creixent a Catalunya tot i la crisi. Ho ha explicat Daniel Valls, president del Consell Català de Producció Agrària Ecològica (CCPAE) en la presentació de les estadístiques del sector que demostren que l'any 2011 la producció ecològica a Catalunya ha batut rècords. El creixement més gran s'ha detectat en els cultius típicament mediterranis, com ara la vinya i l'olivera, i en totes les activitats transformadores.

informeecologic

Imatge de la portada de les estadístiques del sector ecològic. Font: DAAM

 

La vinya és el principal conreu ecològic de Catalunya, amb el 27 per cent del total de superfície i el seu cultiu ha augmentat un 15,62 per cent respecte l'any anterior. El segueix l'olivera amb un 23 per cent de la superfície i un augment del 18,25 per cent, i en tercer lloc trobem el conreu de cereals amb un 19 per cent de la superfície.  

Pel que fa a la ramaderia compta amb 573 explotacions que tenen el vaquí de carn, amb 313 explotacions, com a activitat principal. L’oví de carn és la segona en importància, amb 93 explotacions. Altres activitats com el cabrum de carn, l'equí i l'agricultura creixen considerablement tot i que encara tenen poca importància en la ramaderia ecològica catalana. 

Catalunya, tot i disposar de menys superfície destinada a la producció ecològica que altres comunitats autònomes, inverteix més recursos en indústria agroalimentària. A més a més es tracta d'una indústria amb una gran diversificació d'activitats transformadores. Entre aquestes activitats destaquen: l'elaboració i embotellament de vins, caves i escumosos, amb 108 cellers, la comercialització i distribució, amb 94 empreses, i la manipulació i envasament hortofructícola, amb 65 empreses. 

 

Augment de la facturació

El sector ecològic no només ha detectat un augment en la producció sinó que també ho ha fet en la facturació que ha augmentat un 23,53 per cent del 2009 al 2010. Per sectors. El volum de facturació creix en tots els sectors, llevat del de fruiters i cítrics i el de la fruita seca que es recuperen de la forta caiguda de l'any passat. Els subsectors que més facturen són el de vins caves, sidres i altres begudes alcohòliques, seguit de la comercialització i la distribució i, en tercer lloc,  cereals i manipulació, envasament i transformació de grans (12%).

Les dades de la CCPAE, que ja compta amb 24.243 productes agroalimentaris ecològics autoritzats, 3.162 dels quals corresponen al passat exercici, confirmen la solidesa del sectori ecològic català que està resisitint la crisi gràcies a un consum fidel i creixent.