PRODUCTES DE TEMPORADA | 05/04/2012  RuralCat

Mones més petites i escapades d'última hora per Setmana Santa

La crisi també afecta la Setmana Santa, tot i que la majoria dels catalans no renuncien a les bones tradicions. El Gremi de Pastissers de Catalunya preveu repetir les vendes de l'any passat però amb mones més petites, i el sector del turisme rural, que ha patit fins que han arribat les reserves d'última hora, espera arribar al 80 per cent d'ocupació.

oudepasqua

Una de les tradicions més arrelades de la Setmana Santa és la de comprar la mona de Pasqua als fillols. La tradició, però ha canviat molt al llarg dels anys. És originaria del segle XV quan el dilluns de Pasqua es menjava una espècie de brioix amb ous durs decorats i l'any 1939 es van introduir les figures de xocolata sobre un pastís amb farcits diversos. Aquestes figures han anat evolucionant fins a arribar a veritables virgueries sovint relacionades amb temes d'actualitat o amb els personatges preferits dels més petits.

El Gremi de Pastissers de Catalunya preveu repetir les vendes de l'any passat i arribar a les 600.000 mones venudes, la meitat a la província de Barcelona. Ara bé, les Mones de Pasqua també preveuen que el consum s'adapti a la crisi i que es comprin mones més petites o pastissos normals amb una figura de xocolata. El preu mitjà oscil·la entre els 25 i els 75 euros i es calcula que cada persona es gastarà uns 30 euros de mitjana. Pel que fa als ingredients les més populars són les de mantega i les de fruites, seguides de les de nata i trufa. Es calcula que gairebé la meitat de mones es vendran a Barcelona però les pastisseries situades a zones turístiques en poden sortir beneficiades.

Reserves d'última hora salven l'ocupació

Aquests dies també són importants per la temporada turística. Tot i les males previsions meteorològiques, les reserves d'última hora han fet pujar l'ocupació al turisme rural fins el 81,04 per cent. El sector destaca que cada vegada són més les reserves d'última hora d'aquells que decideixen viatjar per impuls. Les xifres han millorat molt els últims dies però encara són inferiors a les de l'any passat. 

Catalunya és la quarta comunitat autònoma amb més ocupació, per darrera de Navarra (95,46%),  Extremadura (89, 51%) i Castella i Lleó (83,65%).