SANITAT VEGETAL | 10/04/2012  RuralCat/DAAM

El DAAM es presenta com a acusació particular en la causa pel cargol poma

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha presentat davant el jutjat de primera instància i instrucció número 5 de Tortosa les providències per presentar-se com a acusació particular en la causa contra l'empresa d'importació d'animals exòtics presumptament responsable de la introducció del cargol poma al Delta de l'Ebre.

cargolpoma

Exemplar de cargol poma. Font: DAAM.

L'any 2010 la Generalitat ja va obrir un procediment administratiu per determinar el possible focus origen de la plaga i emprendre accions per demanar-ne responsabilitats i ha pres aquesta decisió atesos els danys que aquesta plaga ha causat i està causant als arrossars del Delta. Combatre el cargol poma a l'hemidelta esquerra ha comportat, fins ara, unes despeses de 3 milions d'euros. Aquestes actuacions formen part dels eixos d'acció vinculats a la lluita contra les espècies invasores o al·lòctones. 

Estratègies de lluita contra la plaga

Les mesures de control, establertes en el Pla d'Acció 2011, preveuen una estratègia de lluita contra el cargol poma que inclou la coordinació de diferents estratègies basades en la biologia de l'espècie i en l'experiència adquirida per configurar una lluita integral que freni i faci retrocedir l'expansió de la plaga.

Entre les actuacions destaques l'eixugat dels camps a l'hivern, la instal·lació de barreres físiques, les actuacions de neteja als marges del riu, l'eliminació manual dels cargols i els tractaments químics. També s'han mostrat bons resultats mitjançant l'entrada d'aigua de mar en determinades zones terminals, ja que es tracta d'un cargol que només viu en aigua dolça. Per últim s'ha dut a terme una tasca d'informació als agricultors a través de la publicació d'una fitxa informativa sobre la plaga i un full informatiu sobre les actuacions a dur a terme.