Espanya lidera la llista de superfícies d'agricultura ecològica a la Unió Europea
Segons l'últim informe de l'oficina d'estadística de la Unió Europea (UE), Eurostat, el 2008 Espanya era el país europeu que destinava una major superfície a l'agricultura ecològica: 1,3 milions d'hectàrees, seguit d'Itàlia, Alemanya, Regne Unit i França. Entre 2005 i 2008, Espanya també ha tingut el major augment de camps per a l'agricultura ecològica.
L'últim informe d'Eurostat confirma que les superfícies destinades a l'agricultura ecològica a la UE dels 27 han augmentat un 21% entre 2005 i 2008. Aquestes, representaven 7,8 milions d'hectàrees el 2008, un 7% més que el 2007.
Els cinc països que lideren la llista de superfícies d'agricultura ecològica són Espanya (1,3 milions d'hectàrees), Itàlia (un milió d'hectàrees), Alemanya (0,9 milions d'hectàrees), Regne Unit (0,7 milions d'hectàrees) i França (0,6 milions).
Entre 2007 i 2008, el total de superfícies per a l'agricultura ecològica ha augmentat en tots els membres de la UE. Els augments més significatius han estat els d'Espanya, amb un 33% més de superfícies, Bulgària amb un 22%, Eslovàquia amb un 19%, Hongria amb un 15%, i Grècia amb un 14%.
Pel que fa al període 2005-2008, Espanya, Polònia i Lituània són els països que han experimentat un major augment de superfícies d'agricultura ecològica. Espanya ha augmentat un 63%, superada per Polònia amb 94% i Lituània, 89%. Però, segons l'informe, les superfícies s'han reduït en d´altres països, com a Itàlia (6%) i Hongria (5%).
Cereals i farratges, els més importants
Una altra dada que Eurostat ha destacat és la del tipus de cultiu ecològic a Europa. L'informe destaca tres principals usos de les terres ecològiques: el 44% de les pastures i les prades es van convertir en agricultura ecològica a la UE, el 37% dels cultius i el 10% dels cultius permanents. El 9% restant correspon a terres en guaret i a terres sense explotar.
El 2008, el 44% dels cultius de cereals es van convertir en agricultura ecològica, el 42% en el cas de cultius de farratges herbacis, el 7% de cultius com les verdures seques, les patates, les remolatxes sucreres, les llavors i plantes, i el 4% de les verdures fresques i un altre 4% de cultius industrials.
A Espanya, el 54,6% dels cultius ecològics de 2008 s'ha destinat als cereals, el 29% als farratges herbacis, el 3,6% a les verdures fresques, el 3,2% als cultius industrials i el 9,6% a d'altres cultius. En total, 230.600 hectàrees es van convertir en camps ecològics.
Segons l'informe, en aquest període de temps, els cereals van ser particularment importants a Lituània (amb el 79%), Portugal (75%) i Irlanda (73%), mentre que per als farratges herbacis han predominat Letònia (amb el 67% de cultius), Estònia (66%) i Suècia (58%).