INVESTIGACIÓ | 24/07/2007  Ruralcat

L'estrès per calor influeix en la fertilitat de les vaques lleteres

Investigadors de la UAB presenten un estudi que proposa que l'estrès per calor de l'estiu podria ser un dels factors relacionats amb la pèrdua de fertilitat de les vaques lleteres, especialment en zones amb estius calorosos com Catalunya.

Vaques a l'estable

Font: UAB

Els últims anys hi ha hagut un ràpid progrés mundial en la genètica de vaques lleteres d'alta producció, però malgrat això l'eficiència reproductiva de les granges ha anat decreixent des de mitjans dels anys 80. La raó d'aquest descens és multifactorial i no només està relacionat amb l'augment de la producció lletera. Per demostrar la seva teoria, els investigadors del Departament de Sanitat i d'Anatomia Animals de la UAB han estudiat l'impacte de diverses variables climàtiques en 4 ramats de vaques lleteres de Catalunya a les quals se'ls van practicar 10.964 inseminacions artificials (IA) al llarg de 3 anys. Per l'estudi es van tenir en compte les dades sobre la temperatura, les precipitacions i l'índex de temperatura-humitat (THI) que incorpora l'efecte de la humitat relativa i la temperatura ambiental i que és molt utilitzat tant en persones com en animals per mesurar l'estrès per calor. Tota aquesta informació va ser registrada sistemàticament en una estació meteorològica situada a menys de 6 quilòmetres de les granges objecte de l'estudi. Les granges estaven dotades de ventiladors que es posaven en marxa quan s'arribava a la temperatura de 25ºC i els ramats estudiats gaudien de les mesures d'higiene adequades als estables. A més, les vaques inseminades van ser sotmeses a rigorosos controls veterinaris per descartar malalties que poguessin incidir en el procés d'inseminació i de reproducció.

 

Factors claus per una bona fertilitat

 

El THI es va calcular durant els 7 dies abans de la IA fins a 3 dies després d'haver-la dut a terme. Els resultats obtinguts demostren que un alt THI durant els 3 dies abans de la IA, i especialment el dia 3, és especialment perjudicial per a la fertilitat, degut al fracàs ovulatori que provoca la calor en les vaques. El THI que hi hagi el mateix dia de la IA té també gran rellevància, probablement perquè l'estrès per calor pot afectar a oòcits, espermatozoides i embrions amb unes hores de vida. Els investigadors també van comprovar que si només es té en compte la temperatura ambiental, el dia més important per a l'èxit de la IA és el dia 1 postinseminació, i que temperatures superiors a 20ºC ja són perjudicials per a l'embrió d'un dia i poden interrompre el seu desenvolupament. En el seu estudi, els científics de la UAB recomanen combinar l'índex de temperatura i humitat amb la temperatura ambiental, per tal de poder identificar quina és la temperatura més adequada per posar en marxa els ventiladors de les granges i augmentar la fertilitat de les vaques lleteres durant l'estiu. Tanmateix, consideren necessari estudiar l'efecte del canvi climàtic en les granges, degut a la presència d'estius calorosos i pics de temperatura elevats que està comportant, fins i tot en mesos d'hivern.

Informació relacionada