SANITAT VEGETAL | 18/04/2012  RuralCat/UPV

Desenvolupen un nou sistema natural contra el poll roig de Califòrnia

Investigadors del Centre d'Ecologia Química i Agrícola i de l'Institut Mediterrani (CEQA-IAM) de la Universitat Politècnica de València (UPV), juntament amb l'empresa Ecologia i Protecció Agrícola, han desenvolupat un nou sistema per lluitar contra el poll roig de Califòrnia, una de les principals plagues que ataca els cítrics. El principal avantatge d'aquest nou sistema és que no utilitza insecticides sinó una feromona natural.

controlplaga

Exemple de l'aplicació del sistema de control del poll roig de Califòrnia. Font: UPV.

Els investigadors del CEQA-IAM van començar a estudiar els sistemes de lluita contra el poll roig de Califòrnia l'any 2006. Durant aquests cinc anys han optimitzat els emissors i han estudiat la forma d'aplicació i l'eficàcia d'aquest sistema respecte els insecticides habituals. Aquests cinc anys d'investigació han desembocat en la comercialització d'aquest nou producte.

Aquest sistema presenta una sèrie d'avantatges respecte als actuals, ja que no és un insecticida sinó una feromona natural, la qual cosa vol dir que no deixa residus perillosos a la fruita i la seva manipulació tampoc representa cap perill pels agricultors. A més a més, al tractar-se d'una feromona, és un mecanisme molt específic i, per tant, només afecta a l'organisme diana sense afectar la fauna auxiliar ni provocar desequilibris.

Han estudiat també la compatibilitat amb els agents de control biològic del tipus Aphytis. S'ha demostrat que la compatibilitat és total i que, fins i tot, es creen sinergies entre ells. És per tot això que aquest producte és admès a l'agricultura biològica augmentant així les seves possibilitats. 

Mètode de confusió sexual

L'ús de feromones s'utilitza en el control de plagues i fa referència a la tècnica coneguda com a confusió sexual. Aquesta tècnica consisteix en emetre un o diversos components d'una feromona natural de la plaga de forma controlada perquè en l'atmosfera d'un camp hi hagi tanta concentració que els mascles siguin incapaços de trobar les femelles que l'emeten per atraure'ls. Això es tradueix en un reducció paulatina de la població i, per tant, en un control de la plaga. 

Aquest mètode s'ha aplicat amb èxit sobretot en insectes de l'ordre dels lepidòpters i en alguns altres tipus d'insectes. Des del CEQA-IAM s'ha decidit aplicar-lo al poll roig de Califòrnia, una de les plagues més importants dels cítrics. Aquest hemípter és un insecte els mascles del qual tenen una capacitat de moviment molt limitat i una vida molt curta. Això el fa un insecte molt adequat per aquesta tècnica.  

El poll roig de Califòrnia (Aonidiella aurantii) és una de les plagues de més importància en el secotr dels cítircs a nivell mundial. El principal dany és cosmètic, degut a la presència d'un escut que es forma al voltant de la fruita i que la fa molt visible. Això provoca una reducció del valor comercial o un rebuig de les partides atacades. Aquest escut també dificulta el contacte del plaguicida amb l'insecte i, per tant, el seu control. Per això el control químic tradicional requereix una correcta planificació per aplicar-lo quan encara no s'ha desenvolupat l'escut. Aquest fet, juntament amb l'aparició de resistències i la prohibició de matèries actives ha complicat el control de la plaga. Per tot això el mètode de confusió sexual es presenta com una alternativa. 

Informació relacionada