SANITAT | 19/04/2012  RuralCat/ARS

Nova tecnologia per la detecció ràpida de la salmonel·la

Científics del Servei d'Investigació Agrària dels Estats Units (ARS-USDA) desenvolupen una nova tecnologia per detetar ràpidament petites dosis del bacteri de la salmonel·la. La nova tecnologia s'anomena SERS i correspon a les sigles angleses de Dispersió Raman de Superfície Augmentada i permetrà detectar de manera ràpida, fàcil i fiable la salmonel·la i altres patògens als aliments.

salmonela

Font: Wikipedia

L'anàlisi utilitzant el SERS col·loca les mostres en uns placa d'acer inoxidable amb superfície aspra. En altres assajos s'ha canviat la superfícies de plaques d'acers inoxidable cobrint-les d'esferes a base d'un biopolímer encapsulat en nanopartícules de plata. Les superfícies aspres i els metalls, com per exemple la plata, poden augmentar la dispersió de la llum quan la mostra s'il·lumina amb un raig làser del espectòmetre Raman. Els investigadors volen comprovar si totes les molècules, com la de la bacteri de la Salmonel·la tenen la seva pròpia senyal Raman.

En estudis amb concentracions relativament grans de dos tipus diferents de salmonel·la les proves han demostrat, aparentment per primera vegada, que SERS pot distingir entre aquests dos serotips. Els científics creuen que amb més investigacions es podran detectar quantitats molt petites de bacteris en mostres d'aliments i begudes.