ALIMENTACIÓ | 27/04/2012  RuralCat/DAAM

Reconeixement de la IGP Pa de Pagès Català

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) l'Ordre per la qual s'aprova el reconeixement i el Reglament de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Pa de Pagès Català, amb caràcter transitori, i es reconeix el seu Consell Regulador provisional. Per tant, a partir d'ara, es podrà comercialitzar el producte amb aquest distintiu.

pa_cont_07_04_11

La IGP Pa de Pagès Català reconeix un tipus de un pa que respecta una manera de fer que, en essència, s’ha mantingut inalterada al llarg dels últims 100 anys a Catalunya i que es fonamenta en procediments d’elaboració lents i en el saber fer dels flequers durant la cocció. El pa protegit per aquesta IGP ha de complir estrictament una sèrie de condicions i un reglament per tal de garantir que el que arriba al consumidor és un pa amb totes les característiques del pa tradicional. Ha de reunir una sèrie de tretes visuals, ha de ser rodó, d'imatge rústica, crosta cruixent de color torrat, molla tendra i alveolat gran, del mateix color blanc que la farina que s’utilitza i roman tendre en el temps. Pel que fa les característiques organolèptiques té gran aroma i sabor, certa acidesa que manté la sensació de frescor, i textura agradable passades vuit o nou hores.

El seu procés d'elaboració també té unes característiques concretes. S'elabora de forma manual i tot el procés es desenvolupa seguint una elaboració tradicional, amb fermentacions lentes, coent sempre les masses en forns de solera refractària, i s’elabora exclusivament per les fleques inscrites al Registre d’establiments elaboradors. Pel que fa la distribució comercial, el pa de la IGP Pa de Pagès Català es trobarà clarament identificat; s’embossarà just en el moment de la venda i es lliurarà als consumidors en bosses numerades amb el logotip identificatiu propi de la IGP

Amb el suport del sector

Per aconseguir l'IGP han treballat conjuntament el DAAM i el sector en un projecte que es va iniciar l'any 2009 a instàncies de la Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers, entitat que agrupa tots els gremis de flequers de Catalunya. És per tant una IGP que compta amb el suport de tot el sector flequer català que espera que en sigui un revulsiu en uns moments difícils en els quals la manera de garantir la viabilitat i competitivitat passa, entre altres, per apostar per la qualitat. Segons dades del propi sector, 200 empreses, que representen uns 350 punts de venda, ja han manifestat la voluntat de formar part de la IGP i es preveu que s'arribi a les 250 empreses implicades.