ALIMENTACIÓ | 02/05/2012  RuralCat/DAAM

El DAAM, guardonat per l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha rebut el primer accèssit dels Premis Estratègia NAOS, impulsats per l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), en la modalitat d'alimentació saludable en l'àmbit escolar pel projecte "A la nostra escola mengem + fruita. Pla de consum de fruita a les escoles".

Detall del cartell de la campanya guardonada. Font: DAAM.

 “A la nostra escola mengem + fruita” es va iniciar al curs 2009-2010 amb la participació de 213 escoles i 48.000 nens; enguany hi participen 1.275 escoles i 300.000 nens. El projecte es basa en la distribució gratuïta de fruita i verdura  una setmana al mes durant el curs escolar, pels esmorzars i berenars en l’entorn de l’escola, com a una excel·lent alternativa al consum d’altres aliments amb menys qualitat nutricional. 

 
Durant aquest curs s’ha previst distribuir 1.050 tones de fruites fresca , que suposarà una despesa de 1.745.000 euros, dels quals el DAAM aporta 672.800 euros. Els productes subministrats als escolars de 3 a 12 anys es seleccionen en base a criteris de qualitat, estacionalitat i proximitat. Cal recordar que el Pla de consum de fruites i hortalisses als centres educatius forma part de l’estratègia de la Unió Europea per a invertir la tendència a la disminució del consum de fruites i hortalisses i incidir en els nens i nenes per tal que adquireixin hàbits alimentaris saludables.
 
La cinquena edició dels Premis Estratègia NAOS ha guardonat, entre altres companyies, a Eroski, Danone, Corporación Alimentaria Peñasanta, l’Hospital Universitari Mútua Terrassa i Unilever. Es van rebre 106 candidatures, 32 de les quals van ser finalistes.
 
L’elevada prevalença d’obesitat a l’Estat espanyol i la seva tendència ascendent van impulsar el Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat a posar en marxa, a través de l’AESAN, l’Estratègia per a la nutrició, activitat física i prevenció de l’obesitat (Estratègia NAOS) l’any 2005. L’objectiu d’aquesta estratègia és sensibilitzar la població del problema que l’obesitat representa per a la salut i impulsar les polítiques i programes adreçats a millorar els hàbits alimentaris i promoure la pràctica d’activitat física. Des de que es van instituir aquests premis el 2007, s’ha volgut reconèixer i donar visibilitat a aquelles iniciatives considerades exemplars i que millor han contribuït a la consecució dels objectius proposats a l’Estratègia NAOS, promovent la cooperació entre les administracions i als actors socials i econòmics implicats.
 

Informació relacionada