DISTINTIUS DE QUALITAT | 09/05/2012  AlimenCat/DAAM

Es presenta la IGP Pa de Pagès Català

La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Pa de Pagès Català ha estat presentada oficalment i 200 empreses (que representen uns 350 punts de venda) ja han manifestat la voluntat de formar-ne part, tot i que les previsions són que el nombre d'empreses implicades passi a 250. La creació d'aquesta IGP ajudarà a la potenciació de la fleca artesana en el seu conjunt, ja que a la pràctica només aquestes empreses podran elaborar i comercialitzar el pa de pagès segons les normes establertes.

Un moment de la presentació. Font: DAAM.

 El pa de pagès és la segona varietat de pa que es consumeix a Catalunya i la quarta a l’àmbit espanyol, amb una producció estimada de 39 milions de tones. Aquesta varietat de pa està molt arrelada als costums dels consumidors catalans perquè es valora la seva elaboració artesana i de qualitat i perquè és el pa que tradicionalment es relaciona amb el típic pa amb tomàquet.

 

Característiques de la IGP Pa de Pagès Català

 
La IGP Pa de Pagès Català empara un pa que respecta una manera de fer que, en essència, s’ha mantingut inalterada al llarg dels últims 100 anys a Catalunya i que es fonamenta en procediments d’elaboració lents i en el saber fer dels flequers durant la cocció.
 
El pa protegit per aquesta distinció ha de complir estrictament un plec de condicions i un reglament per garantir que és un pa amb totes les característiques del pa tradicional. Per aquest motiu, ha de reunir uns trets determinats:
 
Visuals: rodó, d'imatge rústica, de crosta cruixent de color torrat, molla tendra i alveolat gran, del mateix color blanc que la farina que s’utilitza, roman tendre en el temps, etc.
 
Organolèptics: gran aroma i sabor, certa acidesa que manté la sensació de frescor, i textura agradable passades 8-9 hores.
 
El format es conforma de manera manual i tot el procés es desenvolupa seguint una elaboració tradicional, amb fermentacions lentes, coent sempre les masses en forns de solera refractària.
 
A més, es presenta al públic en peça sencera i sense tallar, es ven envasat utilitzant sempre un embolcall individual per a cada peça de pa, s'envasa en el punt de venda just abans de la venda del producte al consumidor final, i només pot tallar-se en llesques en el moment de vendre'l, si el client ho sol•licita. Les bosses oficials per vendre aquest pa porten una etiqueta numerada del Consell Regulador de la IGP Pa de Pagès Català a fi de controlar la venda del producte.
 
Aquest pla s’elabora exclusivament a les fleques inscrites al Registre d’establiments elaboradors. La seva zona d’elaboració comprèn tot el territori català.
 

Impuls als distintius d’origen i qualitat agroalimentària 

 
En el decurs de la presentació, el conseller Pelegrí ha afirmat que des del Departament que encapçala s’està fent una clara aposta per impulsar, juntament amb el sector, els distintius d’origen i qualitat agroalimentària, ja que atorguen un valor afegit al producte i contribueixen a optimitzar-ne la competitivitat en el mercat, un dels objectius prioritaris del Departament. Segons el conseller, “som un país amb moltíssimes qualitats, entre les quals cal destacar la capacitat dels productors agroalimentaris catalans de fer productes de gran excel·lència”. En aquest sentit, cal posar en valor la relació amb altres productes amb Denominació d’Origen Protegida (DOP) o Indicació Geogràfica Protegida (IGP), com ara l’oli d’oliva, ingredient també fonamental d’un bon pa amb tomàquet.
 
Una IGP és un distintiu d’origen i qualitat europeu que reconeix les característiques diferencials i/o la reputació d’un producte elaborat en un territori concret. El reconeixement estatal transitori és una fita molt important en el llarg procés de reconeixement d’una IGP, atès que a partir d’ara es podrà comercialitzar el producte amb aquest distintiu.