GASTRONOMIA | 09/05/2012  RuralCat/DAAM

Lliurament dels Premis Nacionals de Gastronomia

Àbac, Marc Gascons, Pau Arenós, Restaurants contra la fam i Fundació Alícia han rebut els Premis Nacionals de Gastronomia 2011, que distingeixen cuiners, restaurants, professionals o col·lectius i institucions relacionades amb el món de la gastronomia catalana, que han destacat per la seva tasca i aportació a la cuina. L'Acadèmia Catalana de Gastronomia assigna qualificacions en la secció de "Catalunya" de la Guia Repsol.

El conseller Pelegrí i Joan Ras amb els premiats. Font: Generalitat de Catalunya.

 Els premis han estat en les següents categories: Primer premi, al Restaurant de l’Any, per a Àbac. Segon premi, al Cuiner Jove, per a Marc Gascons. Tercer premi, al Professional de l’Any, per a Pau Arenós. Quart premi, a l'esdeveniment gastronòmic, per a Restaurants contra la fam. Finalment, el cinquè guardó, Premi Especial de l’Acadèmia, ha estat per a la Fundació Alícia.

 
El lliurament va tenir lloc al Palau de Generalitat i va presidir l'acte el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, i del director general de l’Incavi, Jordi Bort.
 

La cuina catalana es troba en el seu millor moment

 
El conseller Pelegrí, en la seva intervenció, va subratllar que la cuina catalana es troba en el seu millor moment, un moment de glòria i reconeixement internacional, gràcies a la professionalitat i el compromís dels cuiners catalans i de la seva especial forma d’entendre la cuina i la vida en general. En aquest sentit, va afirmar que “el segle XXI serà recordat com el nou segle d’or de la nostra gastronomia”, que “el nostre lideratge, el nostre talent i la nostra creativitat no són fruit de la casualitat”, i ha fet un reconeixement de la feina de pagesos, ramaders i transformadors.
 
 
“Tot aquest potencial no el podem deixar perdre ni desaprofitar. Perquè més enllà del plaer, de la salut i de saciar una necessitat bàsica, la cuina també és un model a seguir i un estímul per a la nostra economia. És per això que és el millor moment per defensar-la, promoure-la i potenciar associacions com la vostra, que la posen en valor”, ha afegit el conseller.
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Rural (DAAM) i l’Associació Acadèmia Catalana de Gastronomia van signar l’any 2010 un conveni per a la realització d’actuacions encaminades a la promoció de la gastronomia i les polítiques alimentàries de Catalunya.
 
Aquest conveni s’emmarca en la política de qualitat agroalimentària desenvolupada per la Generalitat de Catalunya, basada en la diferenciació i en la promoció dels productes agroalimentaris catalans emparats per distintius d’origen i de qualitat diferenciats.