CULTIU DE LA OLIVERA | 16/05/2012  Ruralcat/UAB

Les nostres oliveres mil·lenàries rejoveneixen

Un grup de científics de la Universitat Autònoama de Barcelona (UAB) i del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) ha estudiat l'edat de les anomenades oliveres mil·lenàries i la més vella que han trobat, a la comarca del Montsià, té uns 627 anys, una de les majors edats documentades a Europa.

Equip treballant en una olivera. Font: U.A.B.

 

Molts experts havien atribuït edats mil·lenàries a les oliveres de la regió mediterrània a causa de la seva grandària però “no hi havia cap estudi científic que avalés aquesta afirmació”, segons explica l’ecòleg Bernat Claramunt, investigador del CREAF i professor de la UAB.

Ara, un equip d’aquest centre ha analitzat les edats de les famoses oliveres i la més vella que han trobat té uns 627 anys. ”És una de les majors edats documentades en un ecosistema mediterrani i al continent europeu”, afirma Claramunt.

Els investigadors, liderats pel professor de la UAB i investigador del CREAF Jordi Martínez-Vilalta, van utilitzar mètodes de dendrocronologia clàssica basats en l’anàlisi dels anells de creixement dels troncs. El seu treball es publica a la revista Dendrochronologia.

Els científics van analitzar 14 oliveres de la regió litoral del Montsià,  utilitzant una tècnica que permet extreure una petita part cilíndrica del tronc que va des de l’escorça fins al cor de l’arbre. A més, també van estudiar seccions senceres de troncs que havien estat tallats amb anterioritat.
Segons els experts, a més de datar les oliveres han demostrat que es pot utilitzar aquest tipus d’arbre per fer anàlisis dendrocronològics.

La llegenda de l’olivera mil·lenaria
Aquestes  oliveres provenen d’una variant que es conreava a Palestina fa 6.000 anys. L’extensió d’aquesta espècie per l’oest del mar Mediterrani va venir de la mà de fenicis, etruscs, grecs i romans. Es creu que el seu cultiu va arribar a la Península ibèrica fa 4.000 anys.

Al món hi ha almenys 17 espècies d’arbres que poden arribar a viure més de mil anys i gairebé tots són coníferes. Els més antics que es coneixen són els pins que viuen a les muntanyes Rocalloses d’Amèrica del Nord i que tenen edats properes als 5.000 anys.

“A Europa també es tracta a molts arbres com a mil·lenaris, però ningú ha calculat la seva edat”, explica Claramunt. Recentment la Generalitat ha substituït la denominació de les oliveres “mil·lenàries” per “arbres monumentals”.