SECTOR OLEÍCOLA | 21/05/2012  RuralCat/FCAC

El sector oleícola s'uneix contra la crisis de preus

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Unió de Pagesos de Catalunya (UP), Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i l'Associació Agrària Joves Agricultors (ASAJA) han acordat endegar una estratègia conjunta per la defensa del sector oleícola català.

Un moment de la reunió. Font: FCAC.

El sector oleícola pateix una situació de crisi de des de fa quatre campanyes, que ha fet disminuir el preu de l’oli d’oliva més d’un 30 per cent en origen. Mentre l’any 2007 la mitjana de preu de l’oli d’oliva es situava a 2,19 euros/litre, en la campanya actual la mitjana és de 1,54 euros/litre. Això implica que els olivicultors porten quatre campanyes consecutives cobrant les olives per sota dels costos de producció.

Segons les organitzacions, aquesta davallada de preus és conseqüència de la pressió que exerceix la gran distribució sobre el preu en origen, de la permissibilitat de les barreges d’oli d’oliva amb d’altres olis vegetals, de la ineficàcia de les mesures de regulació de mercat per part de la Unió Europea, de la banalització del producte i de la manca de promoció de l’oli d’oliva de qualitat.

Davant d’aquesta situació, FCAC, UP, JARC i ASAJA presentaran els propers dies un document conjunt de defensa del sector, amb accions a emprendre per part de les administracions catalana, estatal i europea per pal·liar l’actual situació d’emergència del sector.