Nou Quadern de Normes Tècniques de la producció ecològica
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha aprovat el nou Quadern de Normes Tècniques de la producció agroalimentària ecològica, com ha publicat el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Aquesta actuació està prevista dins del Programa de Foment de la producció agroalimentària ecològica 2012-2014, que el conseller Josep Maria Pelegrí va presentar el passat 17 de maig.
Un moment de la presentació del quadern. Font: DAAM
La producció agroalimentària ecològica està regulada pel Reglament (CE) 834/2007 del Consell, de 28 de juny de 2007, sobre producció i etiquetatge dels productes ecològics, que derogava el Reglament (CEE) 2092/91, i que estableix el nou marc jurídic de la Unió Europea (UE) per a la producció agroalimentària ecològica, com a sistema general de gestió agrícola i producció d’aliments que combina les millors pràctiques ambientals, un elevat nivell de biodiversitat, la preservació de recursos naturals, l’aplicació de normes exigents sobre benestar animal, i una producció conforme a les preferències de determinats consumidors per productes obtinguts a partir de substàncies i processos naturals que contribueixen a la protecció del medi ambient i al desenvolupament rural. Aquest marc jurídic, d’aplicació des de l’1 de gener de 2009, defineix explícitament els objectius, els principis i les normes aplicables a la producció ecològica, contribueix a la transparència i a la confiança dels consumidors, i estableix una definició harmonitzada del concepte de producció ecològica. I mitjançant l’aprovació del Reglament (CE) 889/2008 es va establir les disposicions d’aplicació dels requisits bàsics establerts en el Reglament (CE) 834/2007.