TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 23/07/2018  Ruralcat

Els resultats dels primers assaigs de cultiu del Llúpol a Catalunya constaten que la producció és viable a petita escala

La jornada tècnica sobre el cultiu del llúpol, que es va celebrar el passat 12 de juliol a Olius (Solsonès), va servir per presentar les peculiaritats del cultiu a Catalunya i els resultats del primer any de plantació en una parcel·la experimental.

Font: IRTA

Font: IRTA

L’acte, organitzat pel Departament d’Agricultura i l’IRTA, va congregar especialistes en la producció d’aquest cultiu al Pallars Jussà i investigadors de la parcel·la pilot del Solsonès. 

Per l’explotació del llúpol és necessari un clima humit amb temperatures suaus, per això les zones més òptimes pel seu conreu solen ser a l’Europa Central. A Espanya només l’àrea del nord de Lleó ha aconseguit una producció rellevant d’aquest cultiu, bàsic per al sector cerveser artesanal, ja que el llúpol és l’ingredient que atorga gust i aroma a la cervesa.

Malgrat tot, el Departament d’Agricultura ha iniciat aquest projecte pilot per veure la viabilitat de cinc varietats d’aquest cultiu a Catalunya. Tres d’elles doten la cervesa d’un gust amarg i les altres dues tenen propietats més aromàtiques.

L’investigador de l’IRTA, Antoni López, va explicar que, tot i haver certs problemes vegetatius amb algunes d’aquestes varietats, la producció és viable a petita escala i es podria obtenir entre 1.500 i 2.000kg per hectàrea. Els experts però, van exposar certs impediments que dificulten la comercialització d’aquest cultiu, com l’alta especialització del procés i l’elevada mà d’obra, i el clima i les propietats del sòl a Catalunya, que limiten la seva producció a gran escala.  

La jornada va concloure amb una visita a la plantació pilot del llúpol, on els assistents van poder veure en primera persona el procés de producció de les diferents varietats del cultiu i els primers resultats obtinguts.