SECTOR OLEÍCOLA | 30/05/2012  RuralCat/FCAC

El sector oleícola signa un manifest contra la crisi de preus

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), la Unió de Pagesos de Catalunya, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i l'Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA) han subscrit un manifest conjunt contra la greu crisi de preus en el sector de l'oli d'oliva. El document també recull 16 mesures per corregir l'actual situació.

D'esquerra a dreta: Miquel Blanch, responsable de l'oli d'oliva d'UP; Joan Segura, responsable de l'oli d'oliva de la FCAC; Lluís Gaya, responsable de l'oli d'oliva de JARC.

 Segons els representants del sector, el preu de l’oli d’oliva ha caigut fins a un 52% en l’última dècada i actualment se situa en 1,72 euros per quilo, un 30% menys del preu que tenia fa només quatre campanyes quan se situava en 2,44 euros. Es més, el preu actual està molt per sota del cost de producció, establert en 2,46 €/kg, segons l’estudi de la cadena de valor i formació de preus del Ministeri d’Agricultura. 

 
Per tant, els signants denuncien que és troben en una situació continuada de crisi de preus i no de crisi de mercat i que les mesures plantejades per Brussel·les, com l’emmagatzematge privat, són clarament insuficients i no permeten aconseguir una recuperació dels preus en origen. 
 
Es per això que proposen fins a 16 mesures per defensar de la viabilitat del sector productor d’oli d’oliva a Catalunya, que inclouen des de la modificació de les actuals mesures de regulació de mercat, fins a millorar l’actual assegurança agrària de l’oliver, passant per demanar l’exclusivitat de la denominació “oli” per a l’oli d’oliva o perseguir el possible frau o la venda a pèrdues, el control de l’etiquetatge i la qualitat dels olis al consumidor.