CULTIUS EXTENSIUS | 31/05/2012  RuralCat/DAAM

Nou full informatiu per la millora de la fertilització a Girona

Ja està disponible el nou full informatiu dedicat a la millora de la fertilització a les comarques gironines. Aquest full informa sobre les recomanacions pel reg superficial i les consideracions sobre el primer reg, així com les recomanacions d'adobat de cobertora pel blat de moro.

 El primer reg del blat de moro regat superficialment (regues, erols, inundació) presenta una demanda superior a la resta de regs, de fins el doble d’aportació hídrica. En aquest moment el sòl està generalment sec i sovint amb presència de porus que dificulten l’avanç de l’aigua. Com a conseqüència el reg serà lent, el consum d’aigua més elevat i la regularitat de l’avanç entre les regues serà menor. La gestió del reg, seguint les pautes que es descriuen en aqeust full pot contribuir a optimitzar el maneig del reg superficial i pot comportar una millora de l’eficiència de reg i de la producció.

 

Pel que fa a les recomanacions d’adobat de cobertora pel blat de moro, es recorda que s’ha d’aportar el nitrogen necessari pel que resta del cicle de cultiu. Entre sis fulles desenvolupades i floració s’extreu més del 70 per cent del nitrogen de tot el cicle. En aquest moment les aplicacions de  nitrogen seran més eficients. La determinació de la dosi necessària és clau en el balanç econòmic del cultiu. Per l’aplicació d’adob en cobertora es recomana decidir la dosi òptima en cada cas mitjançant el Servei d’Assessorament, que valorarà les aportacions d’adobs orgànics, la gestió del reg, la producció assolible, etc. per parcel•la. Aquest full informatiu  només aporta un quadre de recomanació genèrica de la dosi de nitrogen.