INNOVACIÓ | 25/07/2018  Ruralcat

Augmenta el nombre d’empreses innovadores, segons les dades del Baròmetre de la Innovació a Catalunya 2017

Segons les dades de l’estudi que avalua el nivell d’innovació de les empreses catalanes, també augmenta la incorporació de les noves tecnologies per a la transformació digital i augmenten els recursos destinats a l’R+D.

El Baròmetre de la Innovació a Catalunya és un estudi pioner al món en avaluació de la innovació de les empreses. D’una banda, analitza l’estat de la innovació a Catalunya tenint en compte els nous enfocaments cap a un major pes dels actius intangibles i, de l’altra, ofereix informació directa sobre el procés d’innovació de les empreses catalanes. 

Segons els resultats de l’estudi, el 55,3% de les empreses catalanes ha realitzat algun tipus d’innovació el 2017, un percentatge lleugerament superior al de 2016, que va ser el 54,6%. Les empreses emergents de menys de 5 anys concentren una major activitat innovadora (75,2%). També destaca que el 25,7% de les empreses catalanes de més de nou treballadors adquireixen o desenvolupen R+D, un percentatge lleugerament superior al de l’any 2016 (25,4%). Així mateix, també augmenten els recursos que les empreses destinen a la innovació, ja que el 68% de les empreses ha destinat més recursos a l’R+D el 2017 que l’any 2016 (58,2%).

La innovació en procés (64,5% del total) és l’activitat innovadora principal, seguida de màrqueting i comercialització (62%), producte i serveis (60,7%) i mètodes d’organització (59,6%). En menor mesura, les empreses han innovat en reputació i valor de marca (41,3%) i model de negoci (25%).

Pel que fa a la formació, gairebé el 70% de les empreses innovadores ha destinat recursos a la formació dels seus treballadors en aspectes relacionats amb l’activitat innovadora el 2017. Les empreses han format els seus treballadors majoritàriament en nous mètodes de treball (45,3%) i introducció de nova maquinària (30,5%). Destaca la formació en noves tecnologies per a la transformació digital (21,8%) que ocupa el tercer lloc.

Respecte als resultats esperats, gairebé el 70% de les empreses amb activitat R+D espera obtenir un producte o servei nou o millorat el 2018 i el 45% preveu incrementar la facturació gràcies a la innovació. Les empreses que han incorporat tecnologies digitals preveuen millors resultats, especialment en l’augment de l’eficiència, de la facturació i de llocs de treball.

El més llegit

Jornades tècniques en línia del 23 al 29 de novembre

Catalunya comptarà amb la seva Estratègia de la Bioeconomia

El proper 23 de novembre s’obren les inscripcions a nous cursos a distància