FRUITA D'OS | 04/06/2012  RuralCat/Afrucat

La campanya del préssec serà millor que la del any passat

Segons les dades oferides per Afrucat, l'Associació Empresarial de la Fruita de Catalunya, les previsions de la collita fruita d'os indiquen un augment global a nivell català del 4 per cent. Per grups, el préssec rodó disminueix un 3 per cent, el préssec pla puja un 41 per cent, la nectarina augmenta un 4 per cent i la pavia baixa un 16 per cent. Per tant, Catalunya continua la seva especialització en préssec pla i nectarina.

Enguany es preveu que aquesta producció tingui com a principal destí l’exportació. L’any 2011 les exportacions van arribar al 71 per cent del total en préssec roig i al 73 per cent en nectarina. Pel que fa a destins, en la campanya passada, Rússia li va prendre el primer lloc com a mercat de destí del préssec català a Alemanya, amb un 23 i un 19 per cent respectivament, seguides de França, Itàlia, Polònia i Països Baixos. Mentre que Alemanya va continuar essent el primer destí de la nectarina catalana rebent el 20 per cent de les exportacions, seguida de Rússia amb el 18 per cent, Itàlia, França, Polònia, Països Baixos i Bèlgica.
 

Valoració positiva d'Afrucat 

Aquest cap de setmana ha començat la collita del préssec de la demarcació de Lleida, amb un retard de 7-10 dies respecte a la campanya passada  però sobre les mateixes dates que en un any normal. 
En un comunicat, Afrucat valora de manera positiva l'inici de campanya que es dona "en un entorn de preus correctes". El retorn a la normalitat pel que fa a dates de collita, junt amb un seguit de circumstàncies com són el fred de principi d’any, que ha provocat una manca de producte primerenc, i les previsions climàtiques amb temperatures amb tendència a l’alça, que normalment provoquen un increment europeu de consum de fruita d’os, fa esperar una campanya millor que la passada.