PROJECTES EUROPEUS | 27/07/2018  Ruralcat

El projecte Cleanleach, finalista als premis Medi Ambient 2018 de la Generalitat de Catalunya

El sistema Cleanleach, desenvolupat pel programa de Gestió Integral de Residus Orgànics de l’IRTA, ha estat finalista als premis Medi Ambient 2018, atorgats per la Generalitat de Catalunya.

Equip del projecte

Equip del projecte

El sistema, desenvolupat a partir d’un projecte europeu, proposa un sistema de tractament de lixiviats de vivers que permet desnitrificar les aigües sobrants del reg a partir de processos naturals, per tal de tornar-les a incorporar al sistema i reduir el consum d’aigua.

Actualment es continua treballant per a millorar el sistema i facilitar-ne l’accés al mercat a partir d’un projecte de demostració. L’execució del projecte inicial (2013-2016) es va fer amb dues empreses catalanes (Buresinnova i Naturalea) i una d’anglesa (Salix). Actualment hi ha un replicat del sistema CLEANLEACH, a escala real, a l’empresa viverística Vivers Sala Graupera (Sant Andreu de Llavaneres, Maresme). Aquest projecte de demostració a escala real  està cofinançat pel DARP i el FEADER a través de l’operació 01.02.01 de transferència tecnològica del PDR de Catalunya 2014-2020.

El Departament de Territori i Sostenibilitat convoca anualment aquests premis per a reconèixer públicament la tasca d’iniciatives a favor del medi ambient, i en aquesta edició els premis s’emmarquen en la temàtica de l’economia circular.

Els premis es van lliurar el passat dimarts 6 de juny al Palau de la Generalitat, coincidint amb la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, i hi va assistir l’equip responsable del desenvolupament del projecte.