AGRICULTURA | 11/06/2012  RuralCat/DAAM

El dispositiu de vigilància de la Campanya de la Sega abasta 250.000 hectàrees

El dispositiu de vigilància de la Campanya de la Sega 2012, que s'inicia la segona quinzena de juny i s'allarga fins a finals de juliol, abasta unes 250.000 hectàrees situades en les principals zones cerealístiques de Lleida, Tarragona i la Catalunya Central; concretament a l'Anoia, Bages, Conca de Barberà, Segarra, Solsonès, Noguera i Urgell.

Fotografia dels efectius que participen en la campanya 2012. Font: DAAM

 Els treballs de la sega són una activitat agrària amb risc d’incendi, bàsicament perquè es duen a terme a temperatures molt elevades, humitats baixes i amb una vegetació fàcilment inflamable. Per aquest motiu, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, posa en funcionament la Campanya de la Sega. Aquest és un Operatiu Especial de Prevenció d’Incendis de suport al Món Agrícola, que pretén reduir el nombre d’incendis i minimitzar-ne els danys. 

El dispositiu de vigilància està format pels següents efectius: agents rurals de les set comarques afectades, quatre unitats del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) i Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) que també participaran en la vigilància d’acord amb la seva disponibilitat. Tots ells duran a terme un desplegament radial per intentar cobrir el màxim de territori. També hi participa el Grup de Suport Aeri dels agents rurals, com una eina essencial per millorar la detecció de columnes de fum i la coordinació dels efectius terrestres. 

Un dels aspectes que contempla aquest operatiu especial és el de realitzar una primera intervenció en el cas que s’origini un incendi. Es tracta d’actuar amb immediatesa que és la peça clau per evitar danys més grans. Per aquest motiu, els vehicles del GEPIF i de les ADF estan dotades de mitjans d’extinció perquè en un primer moment poder realitzar una primera intervenció. Posteriorment si és necessari col•laborar en les tasques d’extinció sota la coordinació dels Bombers.  
 
 També destaca la seva capacitat en la investigació de les causes. Els agents rurals duran a terme les diligències d’investigació necessàries per intentar trobar el motiu pel qual s’ha originat l’incendi. Conèixer les causes que originen els incendis permet depurar responsabilitats i avançar en mesures preventives per evitar nous incendis en el futur.
 

Èxit de la campanya 2011

Durant la presentació del dispositiu de vigilància de la Campanya de la Sega 2012, el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha explicat l’eficàcia de l'operatiu activat durant la temporada de collita del cereal de l’any passat, que va obtenir “uns resultats excel·lents”. En concret, només es van produir 11 incendis agrícoles i 32 hectàrees cremades. 
 
Segons el conseller, l’èxit de la campanya recau sens dubte en la implicació de tots els agents “començant pels agricultors que han assumit la seva part de responsabilitat, assumint un codi de bones pràctiques i han reduït els incendis originats arran de la seva activitat”. Pelegrí ha valorat molt positivament la feina feta pels Agents Rurals i el GEPIF, tots ells del Departament, i ha agraït especialment a les ADF que participen de manera altruista en l’operatiu.