INNOVACIÓ | 18/06/2007  Ruralcat

És possible reemplaçar els fungicides per les mescles per a tests?

Un grup de científics del Servei de Recerca Agrícola (ARS) han descobert que les mescles per a tests, desenvolupats especialment per combatre les malalties de plantes, poden resultar molt més eficaces que els fungicides sistemàtics.

Plantes en hivernacle

Plantes en flor d'hivernacle. Font: USDA

Els patòlegs de plantes Leona Horst, James Locke i Charles Krause de l'ARS van descobrir que el sistema funcionava mitjançant una mescla de torba, adob vegetal i el fong beneficiós Trichoderma hamatum strain 382. Els investigadors Horst i Krause treballen en la Unitat de Recerca de Tecnologia d'Aplicació, mantinguda per l'ARS a Wooster, Ohio. En una prova amb begònies, els científics van demostrar que la mescla redueix la freqüència de la floridura grisa de Botrytis, causat pel fong Botrytis cinerea, millor que ho fa el fungicida tradicional, el Chlorothalonil. La floridura grisa de Botrytis és la malaltia més comuna de cultius florals d'hivernacle, com són la begònia, clavell doble, crisantem, ciclamen, gerani, alegria, petúnia i calèndula. Tot indica que el fong beneficiós Trichoderma penetra per les arrels i després s'estén internament per la planta sencera.

Beneficis de l'ús de la mescla


El biocontrol sistemàtic destaca perquè no deixa un residu a les plantes que perjudica el seu valor comercial. D'aquesta manera, les begònies conreades amb la mescla de l'adob vegetal i Trichoderma van tenir molt menys símptomes de la floridura grisa i un valor comercial molt més alt que aquelles conreades en torba i ruixades amb chlorothalonil, fent-la òptima pel seu ús en hivernacles. Tanmateix, el fong Trichoderma frustra la floridura grisa Botrytis en alguns casos, impedint que aquest fong causi infeccions a ferides fresques en la planta, i produeix composts que prevenen la germinació de les espores de Botrytis. Sorprenentment, la mescla va tenir un efecte semblant fins i tot sense el Trichoderma. D'aquest assaig es pot deduir que alguns fongs beneficiosos naturals o altres agents de biocontrol podrien ser presents en l'adob vegetal. No obstant això, els cultivadors han d'agregar els fongs beneficiosos, com la Trichoderma, a les seves mescles perquè no poden assegurar la seva presència en els adobs vegetals comercials.