DARP | 21/08/2018  Ruralcat

El nombre d'incendis vinculats a l'activitat agrària es redueix en més d’un 80% en 7 anys

La Campanya de la Sega s’ha dut a terme per setè any consecutiu per prevenir incendis forestals i ha englobat deu comarques cerealístiques. Durant aquesta temporada s’han produït sis incendis que han afectat 48,08 hectàrees.

Participants a la Campanya de la Sega (font: DARP)

Participants a la Campanya de la Sega (font: DARP)

El nombre d’incendis originats per l’activitat de la sega s’ha reduït en més d’un 80% des que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) va posar en marxa ara fa set anys la campanya de prevenció d’incendis de la sega per prevenir i minimitzar els risc d’incendis durant les tasques agrícoles. Aquest estiu s’han produït sis incendis que han cremat 48,08 hectàrees, la meitat que l’any passat. El 2012, quan es va iniciar la campanya, es van produir 34 incendis durant la temporada de la sega. 

Dels sis incendis que s’han produït aquesta temporada de sega, que va del 15 de juny al 6 d’agost, tres ha estat a la comarca de l’Urgell, dos a la Noguera i una a la Segarra. A més, s’han produït cinc conats d’incendi, cosa que demostra que les mesures de seguretat que preveu la normativa i les mesures complementàries que proposa als pagesos el cos d’Agents Rurals han permès una intervenció immediata de l’agricultor i això ha evitat que vagin a més. Aquest 2018 les comarques centrals s’han vist afavorides per les abundants pluges de la primera meitat d’any. En canvi, les comarques el Pla de Lleida han tingut dèficit pluviomètric, però això no s’ha vist transformat en un nombre d’incendis i d’hectàrees cremades important.

Els treballs de la sega són una activitat agrària amb risc d’incendi, bàsicament perquè es duen a terme a temperatures molt elevades, amb humitats baixes i amb una vegetació fàcilment inflamable. Per aquest motiu, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació duu a terme des de 2012 la Campanya de la Sega, un Operatiu Especial de Prevenció d’Incendis de suport al món agrícola que pretén reduir el nombre d’incendis i minimitzar-ne els danys.

Font: DARP

El dispositiu de vigilància del Departament d’Agricultura està format per Agents Rurals de les deu comarques afectades, unitats del GEPIF (Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals) de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi i per Agrupacions de Defensa Forestal (ADF). També hi participa el Grup de Suport Aeri dels Agents Rurals, com una eina per millorar la detecció de columnes de fum i la coordinació dels efectius terrestres.

El dispositiu s’ha ampliat aquest any a l’Alt Empordà, Baix Empordà i Gironès, que s’han afegit a les comarques on ja es duia a terme: l’Anoia, el Bages, la Conca de Barberà, la Segarra, el Solsonès, la Noguera i l’Urgell. En total, la campanya es duu a terme a deu comarques i engloba quasi el 67% de la superfície de conreu del territori català.

La Campanya de la Sega es complementa amb jornades i xerrades informatives a les principals comarques cerealístiques per conscienciar sobre el risc d’incendi durant l’activitat agrícola en determinades condicions meteorològiques i per donar a conèixer les mesures preventives de la normativa vigent.