ALIMENTACIÓ | 26/06/2012  RuralCat

El Banc dels Aliments és "un model a seguir i un referent"

L'Auditori del CosmoCaixa de Barcelona ha estat l'escenari de l'acte central de la commemoració del 25è aniversari del Banc dels Aliments de Barcelona, al que han assistit més de 300 convidats. En els diferents parlaments s'ha elogiat la tasca social, la lluita contra el malbaratament alimentari i el compromís amb els més necessitats del Banc, destacant la cadena solidària d'empreses donants d'aliments, voluntaris i entitats benèfiques que hi participen. El conseller Pelegrí ha agraït la tasca de l'entitat que ha qualificat com "un model i un referent" de la nostra societat.

Un moment de la vetllada. Font: DAAM.

 L’esdeveniment ha estat presidit per la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, els consellers d'Agricultura i Benestar Social, Josep Maria Pelegrí i Josep Lluís Cleries, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, el President de la Fundació Banc dels Aliments de Barcelona, Antoni Sansalvadó, i el vice-President i fundador, Jordi Peix.

 
El conseller Pelegrí ha volgut felicitar el Banc dels Aliments i agrair la tasca de tots els que durant aquests 25 anys han aportat el seu gra de sorra a “una entitat pionera al nostre país en la lluita contra la fam i el malbaratament alimentari. El vostre esforç, la vostra dedicació, els vostres valors i la vostra aportació a la societat us converteixen en un model i un referent, i alhora una font d’inspiració, una esperança en aquest complicat context. Sou una entitat consolidada i reconeguda, que té en la proximitat i la complicitat la seva fortalesa, un exemple que cal sumar esforços i sinèrgies per sortir-nos-en”.
 
Com ha afegit el conseller, el Banc dels Aliments desenvolupa una gran feina en aquells espais on cal una actuació directa i personal, espais on sovint a l’Administració li és difícil d’actuar de forma eficient. “Heu sabut donar molt bons fruits d’aquella llavor plantada fa 25 anys, i ara són temps difícils, per als més desafavorits i ara més que mai necessiten el suport de tothom per a poder tirar endavant els 365 dies de l’any”, ha destacat Josep Maria Pelegrí, qui també ha volgut lloar la tasca dels voluntaris i de les empreses implicades que, tot i els moments difícils que travessen, continuen ajudant i subministrant aliments de forma regular.
 
“El dret de l’alimentació és bàsic. Catalunya és un poble solidari, ha demostrat moltes vegades que respon de manera implicada i activa davant la necessitat, però hem d’arribar a més”, ha assenyalat el conseller, qui ha instat les empreses agroalimentàries a col·laborar amb el Banc dels Aliments: “cal destinar tots els aliments que no es poden comercialitzar, però que són consumibles, a iniciatives com la del Banc, cal recuperar aquests aliments. Si apostem per aquesta ‘cadena solidària’, podrem ampliar la xifra de persones beneficiàries que hi ha actualment, lluitar contra el malbaratament alimentari, i pal·liar l’exclusió social. De fet, ja són moltes les empreses agroalimentàries catalanes que han fet aquest pas, que estan reforçant cada cop més la seva vessant humanitària i social, i que han trobat amb el Banc dels Aliments un pont eficaç per a fer arribar els seus excedents a les persones més necessitades. Ara més que mai l’agroindústria catalana vol retornar a la societat allò que li ofereix i vol demostrar el seu caràcter multifuncional i estratègic”.
 
El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, també s’ha afegit a la felicitació al Banc dels Aliments “per la seva trajectòria exemplar” i ha destacat que “Catalunya sempre ha tingut un gran actiu social. L’associacionisme i el voluntariat han estat sempre expressions de la solidaritat que ens defineix com a nació, i un dels més clars exponents en aquest sentit és el Banc dels Aliments, amb la seva  trajectòria llarga i brillant”.
 

El moment més emotiu

El moment més emotiu ha estat l'entrega d'un diploma commemoratiu i en una cullera de fusta als voluntaris, entitats i empreses que des de 1987 han estat de forma permanent al costat del Banc. 
Els voluntaris guardonats han estat: Ramón Serra, Enric Alberich, Jordi Cervera, Conxita Morell, Angel Pérez, Maruja Cascante, Miquel Pongiluppi i Ignacio Vázquez.
Les entitats guardonades han estat: Obra Social Sta. Lluïsa Marillac, Misioneras de la Caridad (Teresa de Calcuta), L’Hora de Deu, Centre Obert Joan Salvador Gaviota, Fundació Pro-Vida, Fundació Bayt Al-Thagafa, Associació per l’ajut al Quart Món, Càritas de Mataró, Fundació Centre Solidari Casc Antic, Parròquia de Sant Sebastià, Obra Benéfico Social Niño de Dios, Grup d’Ajuda Germà Rossend (Caputxins de Sarrià), Guarderia Cuna del Niño Jesús i Parròquia Sagrada Família.
Les empreses guardonades han estat: Gallina Blanca, Especialidades Vira, Kellogg’s, Danone, Nestlé, Comercial Gallo, Unilever Foods.
 
L’acte va finalitzar amb la intervenció d'un dels grans amics del Banc, en Joan Manuel Serrat, que va cantar pels assistents una cançó molt adient: “Seria fantàstic”.