TEMPORAL DE NEU I VENT | 11/03/2010  Europa Press/Ruralcat

El temporal de neu i les baixes temperatures trasbalsen la comunitat rural catalana

Tot i que encara es aviat per calcular totes les pèrdues causades pel fort temporal de neu, vent i baixes temperatures que afecta el país des de començaments de setmana, Unió de Pagesos ja ha alertat dels danys provocats en ametllers, cereals, oliveres, boscos, fruita i granges

 

Una de les seqüeles més importants del incident meteorològic ha estat la desconnexió de dues línies elèctriques a la demarcació de Girona, que va deixar sense llum gran part del territori. A moltes granges varen tenir dificultats per alimentar i donar de beure als animals i, en el cas del sector lacti, per poden munyir i conservar bé la llet. A més, els gruixos de neu a les carreteres, han dificultat el treball en les explotacions i l'accés dels camions per recollir la llet al Gironès, la Selva, Pla de l'Estany, Alt i Baix Empordà i la Garrotxa.
Quant a l’agricultura, els ametllers han estat una de les plantacions més sensibles als efectes del temporal, ja que la majoria està florint. La situació és especialment delicada al Segrià, Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà i Tarragonès. Les nevades suposen una gran amenaça per a la collita, si les temperatures se situen per sota dels quatre graus, perquè el quallat dels fruits es veurà molt danyat. Ara mateix, segons Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (Jarc), el 100 per cent de la varietat Llargueta ha florit, el 50 per cent de la Marcona i en les varietats comunes, aproximadament, el 60 per cent.
D'altra banda, els hivernacles de fruita del Maresme també es van veure afectats per les fortes ratxes de vent, i en poblacions com Palafolls i Malgrat el vent va tombar diverses d'aquestes infraestructures. Al Pla de l'Estany, els pagesos van haver de retirar arbres i branques que van caure a les carreteres secundàries perquè tallaven els camins.

 

La provisió d'aliments frescos està garantida

Malgrat el trasbals ocasionat pel temporal, els productes arriben al consumidor. Per exemple, l'Associació de Concessionaris de Mercabarna ha assegurat que la provisió de producte fresc, peix, marisc, fruita i verdura està totalment garantida. Els presidents dels gremis majoristes de peix i marisc, i de fruites i hortalisses, Leandre Serra i Casimir Llorens, respectivament, han assenyalat que el temporal gairebé no ha tingut conseqüències a Mercabarna, a excepció de retards en les exportacions de fruita cap al mercat europeu.
Serra ha afegit que no hi ha hagut disminució de compradors i que la mercaderia ha arribat "amb un cert retard, sense que es registressin incidències". Llorens ha remarcat que el dia de més activitat en el sector de la fruita és dilluns al matí, mentre que la nevada va tenir el seu punt fort dilluns a la tarda.

 

Informació relacionada