SECTOR VITIVINÍCOLA | 09/07/2012  RuralCat/FCAC

El sector del vi rebutja el repartiment de fons europeus proposat per l'Estat

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), la Unió de Pagesos de Catalunya, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i l'Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA) han subscrit un posicionament conjunt contra la proposta de repartiment dels fons de la mesura de reestructuració i reconversió de la vinya. Les organitzacions catalanes alerten que se segueixen prioritzant uns criteris obsolets on no es prima la producció de vi de qualitat.

 El sector vitícola català insisteix en demanar la regionalització del sobre estatal perquè Catalunya pugui disposar dels recursos econòmics en funció de les necessitats pròpies i, en cap cas, s’hagi de competir pels recursos amb les altres Comunitats Autònomes, a més de recordar que Catalunya en surti perjudicada amb l’actual clau de repartiment.

Tot i això, i davant la negativa del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA) de repartir el pressupost global del Pla de Suport Nacional Vitivinícola per Comunitats Autònomes, es proposa que pel repartiment dels fons europeus destinats a la reestructuració de la vinya es prioritzi la producció de vins de qualitat produïts dins d’una Denominació d’Origen front la producció descontrolada per anar a destil·lació. El greuge patit des de fa 10 anysfins a l’actualitat al repartiment d’aquests fons, encara es vol incrementar més (es vol reduir al voltant d’un 0,5% els fons que percep Catalunya) al prioritzar la superfície vitícola i la producció massiva front la qualitat del producte que dona més valor afegit. A més, des de fa tres anys els viticultors catalans han de produir en condicions de competència deslleial com a conseqüència del pagament únic que reben els productors d’altres zones provinent de la producció de vi que es duia a destil•lació d’ús de boca.

En un comunicat comú, FCAC, UP de Catalunya, JARC i ASAJA insisteixen que cal que el Ministeri tingui en compte criteris positius que premiïn l’esforç del treball per produir vi de qualitat enlloc de fer-ho en funció de criteris històrics caducats i obsolets, contraris a l’adaptació de l’oferta a la demanda, objectiu principal dels Plans definits inicialment per la Unió Europea. També insten als partits polítics amb representació i capacitat d’influència sobre el Govern de l’Estat a que intercedeixin a favor de la viticultura catalana, i reclamin un tracte just i equitatiu dels viticultors catalans respecte el suport públic a la modernització de les explotacions.