PATRIMONI NATURAL | 06/09/2018  Ruralcat

La campanya de la brama del cérvol de Boumort incorpora visites guiades i rutes recomanades

La brama del cérvol arriba aquesta tardor a la Reserva Nacional de Caça de Boumort amb novetats com visites guiades i quatre rutes recomanades amb l’objectiu de reduir el risc de massificació i les molèsties als animals, millorar la satisfacció dels visitants i potenciar les visites guiades.

Fullet informatiu InfoBrama (font: DARP)

Fullet informatiu InfoBrama (font: DARP)

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació preveu dues alternatives per a visitar la Reserva Nacional de Caça de Boumort en època de brama: la visita guiada, per a la qual es reserva un sector al qual només poden accedir les empreses de guiatge autoritzades, i la visita lliure, per a la qual s’estableixen quatre rutes recomanades amb els seus corresponents punts d’interès.

Així ho ha aprovat la Junta Consultiva de la Reserva davant el creixent nombre de visitants. Aquest pla pilot preveu ordenar les activitats d’observació de la brama del cérvol, un espectacle natural que cada vegada desperta més interès. Aquest projecte s’executa mitjançant l’Estació Biològica del Pallars Jussà, i compta amb la col·laboració del Consell Comarcal del Pallars Jussà, els ajuntaments de l’àmbit de la Reserva (Abella de la Conca, Baix Pallars, Conca de Dalt i Les Valls d’Aguilar) i el sector turístic local.

La Reserva, situada entre el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell, és un dels millors indrets de Catalunya per a gaudir de la fauna salvatge, amb cérvols, isards, cabirols, senglars i grans rapinyaires. És fàcil observar rastres de l’activitat dels cérvols i grups de femelles pasturant o esmunyint-se entre els matollars. De mitjan setembre a mitjan octubre el cérvol entra en zel i té lloc la brama, l’espectacle natural més impressionant de la natura al Prepirineu. A trenc d’alba i als capvespres, pels barrancs de Boumort ressonen els brams dels mascles, intentant atreure femelles cap als seus harems.

El sector reservat per a visites guiades romandrà tancat al públic en general entre el 15 de setembre i el 15 d’octubre. Durant aquest període, només hi podran accedir les empreses de guiatge autoritzades, a més dels ramaders locals o altres usuaris amb drets d’ús de la zona i cossos de vigilància i seguretat.

Amb aquesta mesura es pretén assolir dos objectius: d’una banda, fomentar i ordenar les visites guiades i, de l’altra, evitar la massificació que s’ha anant produint progressivament els darrers anys, així com els comportaments incívics.

Per tal de gaudir de la visita de Boumort es recomana contractar les empreses que ofereixen activitats concertades mitjançant guies autoritzats. Aquesta temporada hi ha cinc empreses autoritzades per oferir activitats interpretatives guiades a la Reserva, que ofereixen activitats vinculades amb la brama del cérvol.

D’altra banda, per als usuaris que vulguin visitar la Reserva pel seu compte, s’estableixen quatre rutes recomanades per a recórrer en vehicle 4x4. En cada una d’aquestes rutes s’identifiquen punts d’interès que, en conjunt, són força representatius del paisatge de la Reserva i, en alguns casos, són adequats per a escoltar o observar el fenomen de la brama.

En una de les rutes de visita lliure s’instal·larà un punt d’informació i observació, situat en un lloc estratègic per a gaudir d’aquest fenomen, prop del refugi guardat de Cuberes. Aquest punt d’informació estarà obert tots els caps de setmana i festius entre el 8 de setembre i el 21 d’octubre. L’horari d’atenció al públic serà de 8 a 20h els dissabtes i els dies 23 de setembre i 12 d’octubre; i de 8 a 14h la resta de dies. El punt d’informació de Cuberes estarà atès per un informador que coneix bé la reserva i compta amb senyalització, estand, material informatiu sobre la Reserva i material òptic per a l’observació de la fauna.

La RNC de Boumort ha editat un fullet informatiu que explica totes aquestes novetats i que es distribuirà àmpliament en format paper i electrònic. Així mateix, s’instal·larà senyalització provisional per informar els usuaris de la Reserva de la nova regulació.