FORMACIÓ | 10/07/2012  RuralCat/DAAM

Unes 300 persones participen en la festa dels 40 anys del CECA de Manresa

El Centre de Capacitació Agrària de Manresa, del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, compleix enguany 40 anys. Dels actes de commemoració que s'han fet i es continuaran fent al llarg de tot el 2012, cal destacar-ne els actes centrals de celebració que es van fer el 29 i 30 de juny, als que van assistir més 300 persones.

Detall del cartell de la festa. Font: CECA Manresa

 L’objectiu de la celebració per Sant Pere era retrobar el màxim de persones que han format part de la història de l’escola (uns 11.700 exalumnes i nombrosos col•laboradors i exprofessors). Per això no es va pensar la celebració com a un acte únic, sinó com a un seguit d'actes, alguns més institucionals i altres més lúdics, que es poguessin adaptar a l’agenda i els interessos de més persones.

 

Acte institucional a la Fundació Universitària del Bages

El divendres 29 al matí hi va haver un acte institucional a la Sala d’Actes de la Fundació Universitària del Bages. La directora actual de l’escola, Glòria Colom, va agrair la presència als assistents i el sobreesforç de l’equip de professionals i de nombrosos col•laboradors en l’organització de la celebració amb un pressupost mínim. Va valorar el moment actual de la institució, amb pocs recursos, sobretot humans, però amb bons resultats: dos alumnes han guanyat durant el 2012 primers premis en treballs de síntesi, i hi ha nombrosos alumnes interessats en poder accedir a estudiar a l’escola (més del doble de la capacitat actual). Va destacar també que s’havien iniciat dos projectes importants, com l’entrada en Qualitat i Millora Contínua i un projecte europeu Leonardo da Vinci. 
 
El Director General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Sr. Domènec Vila, va destacar el volum d’alumnes formats en les especialitats de l’escola, els tres projectes europeus en què el CECA de Manresa ha participat i la importància de la trajectòria de la seva finca de pràctiques, entre altres aspectes.
 
L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, va subratllar la importància que per a Manresa té la presència de l’escola agrària, va valorar favorablement els valors de l’escola (acolliment, compromís i eficiència), i va fer una aposta pel “retorn a la terra” amb tota la implicació que això comporta.
 
Cinc antics directors de la institució (Lluís Martí, Josep Font i Soldevila, Jaume Domingo, Jordi Planell i Joana Amador) varen repassar fets destacats, persones rellevants i anècdotes que recordaven del seu pas per l’escola. També es va comptar amb la presència de Robert Martí, exprofessor de l’escola i marit de la desapareguda Teresa Obradors, persona clau en la història de l’entitat.
 
A continuació, cinc antics alumnes, tres homes i dues dones, de quatre dècades diferents, sectors productius diferents (dins l’àmbit agrari) i orígens diversos, varen esmentar la importància de l’escola per a la seva vida professional o personal. També varen explicar breument els seus projectes laborals personals. L’acte es va cloure amb un dinar a peu dret amb una seixantena dels assistents a l’acte del matí.
 

Activitats lúdiques i formatives a la finca Can Poc Oli

A la tarda del divendres, va haver-hi diverses activitats lúdiques i formatives a la finca Can Poc Oli. Un taller sobre la fertilitat del sòl i recorreguts pels itineraris divulgatius de la finca a càrrec de l’associació l’Era, contes per a nens amb la Fe Delgado, maquillatge infantil amb la Tina Pallejà, projecció de vídeo sobre temàtiques relacionades amb les especialitats de l’escola, dues representacions teatrals per a tots els públics “Teatre del Plat i la Cullera” a càrrec de l’associació cultural Teatre i Difusió Genovesa, i passejades amb carruatges de cavalls per la riera de Rajadell, de gran acceptació entre la quitxalla, a càrrec de Paisatge i Aventura.
 
Per acabar, va haver-hi un sopar amb gairebé 100 persones, elaborat per Pep Salsetes, i l’actuació musical d’Alejandro Araya i convidats amb música andina, Pep Tusón amb bossa nova, Acordions Diatònics del Bages amb danses tradicionals, DJ Dani Grandón i Mateo Amatria, i blues amb Aitor Rodríguez duet.
 

La jornada "Dia del Sol"

El dissabte 30 de juny també es van fer visites pels itineraris divulgatius de la finca, però destaca la jornada "Dia del Sol", amb una quarantena d’inscrits que varen aprendre sobre assecatge solar, cuina solar, autoconsum fotovoltaic, etc. i varen ajudar a cuinar el dinar fet amb cuines i forns solars per a més de 80 persones. 
 
La taula rodona sobre l’estat actual de l’energia solar, va generar molt d’interès i una certa controvèrsia, que va evidenciar la necessitat de dedicar una altra jornada més endavant a aprofundir en totes les preguntes i comentaris plantejats.