AGRICULTURA | 10/07/2012  RuralCat/DAAM

El president Mas visita el Pla d'Urgell i el DAAM dona a conèixer un paquet de mesures per les explotacions afectades

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha visitat a Fondarella (Pla d'Urgell) algunes de les finques afectades per la pedregada de dijous passat i ha expressat el seu suport als afectats i els ha dit que "com a Govern serem al seu costat". El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha donat a conèixer les mesures en què està treballant el Govern relacionades amb les assegurances, ajuts i línees de préstec.

El president Mas ha visitat algunes de les finques afectades per la pedregada. Font: Generalitat de Catalunya.

 El cap del Govern ha visitat les terres malmeses per la tempesta acompanyat del conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, i del delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré. A continuació, s’ha reunit a la seu del Consell Comarcal del Pla d’Urgell amb els presidents dels consells comarcals amb municipis afectats pel temporal, alcaldes, representants dels sindicats agraris i d’entitats del sector.

 

 Artur Mas ha constatat les conseqüències de la tempesta, que ha tingut una“afectació molt dura sobre molta gent” i que “ha malmès bona part de les collites de fruita i cereals”. El president ha anunciat que en la reunió del Consell Executiu de demà s’abordarà aquest tema i ha assegurat que “batallarem perquè l’afectació sigui la mínima”.
 
 El cap de l’Executiu també ha dit que “tots els mecanismes estan en marxa” i ha informat que el conseller Pelegrí ha parlat avui amb el ministre d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, qui li ha dit que aniran a “gran velocitat”.
 
 El president de la Generalitat ha assegurat que “com a Govern serem al costat de la gent” i ha assenyalat que“he volgut venir per donar un missatge clar que agilitzarem al màxim els tràmits perquè els afectats puguin recuperar una part significativa dels costos que han tingut”.
  

Les mesures del Govern

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha donat a conèixer les mesures en què està treballant el Govern i  ha assenyalat que divendres ja es van fer gestions amb l’asseguradora Agroseguro per tal que faci les inspeccions per peritar els danys amb caràcter immediat i es puguin pagar les indemnitzacions en dos o tres mesos, un cop presentades les sol•licituds. El conseller ha destacat la importància que els pagesos i les empreses agràries subscriguin assegurances agràries que, d’altra banda, compten amb ajuts directes de l’Administració.
 
 El conseller també ha anunciat la modificació de l’ordre d’ajuts de plans de reconversió per prioritzar, per raons de força major, els ajuts a les explotacions afectades, així com la modificació de l’ordre de comunicació prèvia a l’inici de les inversions acollides al Contracte Global d’Explotació (per a l’execució de plans de millora) per ampliar el termini, de manera excepcional, i donar entrada a les explotacions agràries afectades per les tempestes.
 
D’altra banda, Josep Maria Pelegrí també ha anunciat l’obertura d’una línia de préstecs per liquiditat, amb una dotació d’1,5 milions d’euros ampliable, i dirigida a les societats agràries i cooperatives afectades per la pedregada. El conseller també ha dit que la Generalitat demanarà a l’Estat que activi mesures urgents per pal·liar els danys produïts mitjançant exempcions fiscals.