MEDI NATURAL | 17/07/2012  RuralCat/DAAM

El Cos d'Agents Rurals realitza una operació contra el tràfic d'ocells

El Cos d'Agents Rurals ha intervingut, en una operació contra el tràfic de fauna salvatge, un total de 546 ocells de les especies cadernera, verdum i passerell que procedien de la caça il·legal a la Comunitat Valenciana.

Imatge dels ocells intervinguts. Font: DAAM

 Els ocells eren transportats en 21 gabions dins d’una furgoneta en condicions de benestar animal inadequades que han provocat la mort d’algun dels exemplars. El traficant no disposava d’autorització administrativa per al transport d’animals. Tots els animals eren joves i no disposaven de l’obligatòria anella oficial que acredita la seva legalitat.

 No era la primera vegada que aquest traficant d’animals feia aquest tipus de transport. De la investigació i el seguiment efectuat per membres del Cos d’Agents Rurals es té indicis que, setmanalment,  realitzava un viatge d’anada i tornada a la comunitat valenciana per a comprar ocells fringíl•lids a furtius d’aquella zona i que posteriorment eren emmagatzemats en un domicili de Sant Adrià del Besòs per a ser distribuïts i revenuts durant la mateixa setmana en els diferents mercats il·legals de venda d’ocells de cant de l’àrea metropolitana de Barcelona. S’estima que, durant l’època de més demanda d’aquests ocells, aquest individu hauria pogut moure una quantitat de 5.000 ocells que una vegada col·locats en el mercat il·legal suposarien un guany de 100.000€.

 L’any 2008, en una operació semblant, ja es van intervenir a la mateixa persona un total de 521 ocells també procedents de la Comunitat Valenciana i destinats a satisfer el mercat il·legal d’aquests animals.
 
 Aquests fets poden ser constitutius d’una infracció administrativa molt greu a la Llei de Protecció dels Animals de Catalunya que pot ser sancionada amb una multa que pot oscil·lar entre els 2.001€ i els 20.000€.
 
 Tots els animals intervinguts han estat dipositats en un Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de la Generalitat de Catalunya per a la seva revisió veterinària i el posterior retorn al medi natural.
 
 Dins de la mateixa operació de lluita contra el tràfic i comerç d’animals vius, aquest passat dissabte dia 14 de juliol, el Cos d’Agents Rurals va intervenir a un veí de Santa Coloma de Gramenet un total de 27 ocells vius fringíl•lids que estaven a punt de ser comercialitzats il·legalment.
 
 L’operació va tenir lloc a Badalona, on recentment s’ha detectat que s’ha establert un nou mercat de venda il•lícita d’ocells de bosc. L’individu, que anava a peu, va ser sorprès amb diferents gàbies que contenien ocells joves de les espècies cadernera, passerell i verdum. El preu de venda d’aquest ocells oscil·la entre els 15 i els 30 euros per animal. Tots els indicis apunten que aquest traficant es nodria d’ocells procedents de la caça furtiva en diferents comarques catalanes.
 
En el que va d’any, a l’àrea Regional de Barcelona s’ha realitzat 46 actuacions contra la caça furtiva d’aquest tipus d’ocells.
 
Actualment, el Parlament de Catalunya està tramitant una nova normativa que regularà l’activitat de captura d’aquest ocells del medi natural i la tinença per a poder participar en concursos de cant.