ALIMENTACIÓ | 27/07/2012  AlimenCat/OCU

Només el cinc per cent de la fruita i la verdura té bon gust segons un estudi de l'OCU

Un estudi realitzat per l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) sobre la qualitat de les fruites i hortalisses venudes a Madrid, Barcelona, Sevilla i València revela que, malgrat el seu excel·lent aspecte, només el cinc per cent té bon gust.

Per realitzar l'estudi l'OCU va realitzar tasts a 350 quilos de fruites i verdures fresques: taronges de taula, pomes golden, peres conferència, plàtans canaris, tomàquets daniela i enciams romans. Els resultats apunten que el 95 per cent  de les peces presentaven defectes de sabor i textura perquè estaven verds, la polpa era sorrenca o el sabor era estrany o no en tenia. Les peres i els tomàquets analitzats van ser els que van tenir pitjors puntuacions.

En qualsevol cas, la valoració més comú és "ni m'agrada ni em desagrada". Segons l'OCU aquest fet no contribueix a augmentar el consum de fruites i verdures, que a Espanya és força baix, amb 280 g/dia per càpita, molt lluny dels 400 g/dia (sense incloure les patates) que recomana l'Organització Mundial de la Salut.

L'estudi atribueix la manca de sabors a que les noves varietats "creixen abans i més ràpid i són més resistents a les plagues i al transport, el que indubtablement facilita la seva comercialització. Però es cultiven en condicions molt diferents a les naturals (en hivernacles) i solen recol·lectar verds, deixant-se madurar a conveniència en cambres refrigerades".

El projecte també compara els resultats per ciutats i valora l'accessibilitat dels 54 comerços visitats, l'atenció del venedor, la disposició de les fruites i verdures, la seva aparença, cost i etiquetatge.