AGRICULTURA I MEDI NATUAL | 30/07/2012  RuralCat/IRTA

El CO2 de les centrals elèctriques pot millorar l'agricultura intensiva?

Una investigació de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha avaluat l'ús de CO2 procedent de centrals elèctriques de cogeneració, per aplicar a cultius vegetals en hivernacle. Els resultats, en el cas del tomàquet, han mostrat un rendiment superior al de plantes produïdes sense CO2.

Hivernacle de tomàquets

 La investigació de l'IRTA, emmarcada dins el projecte SOST-CO2, ha analitzat el cicle complet de CO2 emès per una central de carbó i una altra de gas natural, totes dues de l'empresa Iberdrola. Els tècnics han estudiat les etapes de captura i aplicació del diòxid de carboni en un ampli espectre d'espècies hortícoles en explotacions d'agricultura intensiva.

Les dades han posat de manifest que el gas residual procedent directament, sense processar, de la central de gas natural proporciona bons resultats en termes de productivitat per a determinats cultius en hivernacle. En el cas del tomàquet, per exemple, el cultiu de plantes comercials amb fertilització carbònica ha mostrat un rendiment superior al de plantes produïdes sense CO2.

Les conclusions de l'estudi es recullen en el "Manual de l'aplicador de CO2 en cultius hortícoles", en el qual els científics de l'IRTA presenten els diferents aspectes relacionats amb l'adequació dels gasos de combustió esmentats per obtenir una millora en la producció i en el rendiment en horticultura intensiva.

El projecte SOST-CO2, finançat pel programa Consorcis Estratègics Nacionals en Investigació Tècnica (CENIT) del Govern espanyol per incrementar la inversió en RDI tant pública com privada, es va desenvolupar al llarg de quatre anys (2008-2011).