SECTOR PORCÍ | 06/08/2012  RuralCat/IRTA

77 explotacions de nou comunitats autònomes competeixen als Porc d'Or 2012

La dinovena edició dels prestigiosos premis Porc d'Or, organitzats per l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya, amb la co·laboració de Pfizer Salut Animal i, aquest any també, amb la de l'Associació Nacional de Porcinocultura Científica (ANAPORC), ja està en marxa. En aquesta ocasió, i per primera vegada en la seva història, ha estat Madrid la ciutat triada per celebrar el proper dia 23 de novembre aquest gran esdeveniment, que reuneix més de 650 persones entre ramaders, empreses i personalitats lligades a aquest sector, així com a autoritats locals, autonòmiques i estatals.

Aquest any el jurat ha seleccionat 77 granges de porcí de nou comunitats autònomes diferents que, amb 120 nominacions en conjunt, optaran a les cobejades estatuetes d'or, plata i bronze. Però, enguany, el nombre de granges analitzades ha estat de 657, amb una mitjana de 888 truges per granja i un total de 583.416 reproductores, el que representa aproximadament el 26% del cens nacional.
El jurat dels XIX premis Porc d'Or està compost per José Antonio del Barri, Miguel Ángel Figuera, Albert Finestra, Victor Poza, Mariano Herrero, Enric Marco, Dionisio López, Josep Font, Miguel Angel Mirallas, Joaquim Xifra, Joan Estany i José Luis Noguera i, com a observadors, Marta García Lopez, Núria Alòs, i Pedro López.

 

Divuit anys de reconeixement a l'excel·lència en la producció porcina

L'IRTA va crear els Premis Porc d'Or el 1994 amb l'objectiu de reconèixer el treball de les explotacions de porcí que, gràcies a la seva professionalitat i esforç i a la utilització de les millors tècniques de producció són capaços de superar els nous reptes, actuant com a motors del sector porcí espanyol.

Els premis es concedeixen cada any entre les granges que remeten periòdicament les seves dades al BDporc, atenent els criteris de nombre de nascuts vius, taxa de parts i productivitat numèrica. Les granges aspirants pertanyen a diferents categories, establertes en funció del nombre de truges en l'explotació (1a fins a 200 truges, 2a de 201 a 500 truges, 3a de 501 a 1.000 truges, 4a de 1.001 a 2.000 truges i 5a més de 2.001 truges).

Avui dia, en la seva XIX edició, els premis Porc d'Or, no només estan consolidats, sinó que constitueixen tot un referent i un al·licient per a les empreses i granges de porcí espanyoles, que veuen en ells un reconeixement a l'excel·lència en el treball.