SANITAT ANIMAL | 29/04/2007  Ruralcat

El MAPA estableix la vacunació obligatòria contra la llengua blava a les zones afectades

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat l'Ordre APA/1128/2007, de 26 d'abril, per la qual s'estableixen mesures específiques de protecció contra la llengua blava, entre les que destaca la vacunació obligatòria a les zones afectades.

Font: MAPA

La mesura s'ha elaborat davant el presumible augment de temperatures que pot afavorir l'aparició del vector transmissor d'aquest virus. La vacunació es durà a terme sota supervisió oficial i amb les vacunes que subministri la Direcció General de Ramaderia a les Comunitats Autònomes de les zones restringides. El text disposa que passen a ser restringides les següents zones:

  • A partir de l'1 de maig les províncies de Cadis, Huelva i Badajoz, i les comarques veterinàries d'Estepona (Màlaga), Plasencia (Càceres), i Almadén (Ciudad Real).

També es restringeixen les comarques veterinàries de Talavera de la Reina i Belvís de la Jara (Toledo) i les de Sorres de San Pedro i Candeleda(Àvila).

  • A partir del 15 de maig es consideraran zones restringides a efecte de la llengua blava la resta de les comarques veterinàries de les províncies de Màlaga, Còrdova i Sevilla.

A més, la nova directriu també afectarà a la resta de les comarques veterinàries de la província de Càceres, la d'Alcaraz (Albacete), i la resta de comarques veterinàries de Toledo. Tanmateix s'excluran la resta de les comarques veterinàries de la província de Ciudad Real, i la comarca veterinària de Sotillo de la Adrada (Àvila).

  • A partir del 22 de maig es consideraran restringides les comarques veterinàries d'Andújar, Jaén, Alcalá la Real, Huelma, Úbeda, Linares i Santiesteban del Puerto (província de Jaén) i les comarques veterinàries d'Alcalá de Henares, Arganda del Rey, Abellar Vell, El Escorial, Madrid i Torrelaguna (província de Madrid).

També seran restringides a partir d'aquesta data les comarques veterinàries d'El Barco d'Àvila, Cebreros, Las Navas del Marqués i Navaluenga (a la província d'Àvila) i les comarques veterinàries de Béjar, Ciutat Rodrigo i Sequeros (a la província de Salamanca). L'Ordre assenyala que els animals vacunats s'hauran de marcar en el moment de la primera vacunació amb una marca auricular de color en la qual figurarà, com a mínim, la llegenda "LA". Les autoritats competents en Sanitat Animal de les Comunitats Autònomes duran a terme un registre dels animals vacunats, en els quals, almenys, figurarà l'any/mes de la primera vacunació i de successives vacunacions, el codi d'explotació i la identificació individual dels animals, quan procedeixi.