PRODUCTES ECOLÒGICS | 09/08/2012  AlimenCat/UB

Els tomàquets ecològics tenen més antioxidants

Un estudi que s'ha dut a terme a la Universitat de Barcelona (UB) revela que els tomàquets de cultius ecològics tenen un nivell més elevat de compostos fenòlics que els tomàquets de cultius convencionals.

Els experts Alexander Medina Remón, Olga Jáuregui, Isidre Casals Ribes, Rosa M. Lamuela i Anna Vallverdú Queralt. Font: UB

 Els compostos fenòlics són molècules orgàniques que es troben de manera natural en molts vegetals i que s’ha demostrat que tenen un efecte beneficiós per a la salut humana. Prèviament, l’equip d’aquesta recerca, el Grup de Recerca d’Antioxidants Naturals de la UB, que dirigeix la professora Rosa M. Lamuela, ja havia demostrat que el contingut de polifenols era més alt en sucs de tomàquet i en quètxups ecològics que no pas en convencionals. Lamuela assenyala que cal tenir en compte que durant el processament dels quètxups i dels sucs, els polifenols disminueixen; per tant, calia comprovar que l’origen de les diferències observades en els estudis anteriors estava en els tomàquets i no en la tecnologia utilitzada en el processament. Tal com explica la investigadora, "ho has de verificar agafant la matèria primera".

Els polifenols —antioxidants naturals d’origen vegetal— tenen un gran interès nutricional ja que el fet de consumir-ne s’ha associat a la prevenció de malalties cardiovasculars, degeneratives i càncer. Per a aquest estudi, l’equip ha utilitzat la varietat de tomàquet Daniela i n’ha determinat el perfil fenòlic mitjançant cromatografia líquida acoblada a espectrometria de masses. Gràcies a aquest mètode, el grup de la UB ha pogut identificar 34 compostos fenòlics diferents en els tomàquets. Segons explica Rosa M. Lamuela, "l’avantatge de prendre els polifenols mitjançant els aliments naturals és que en l’aliment hi ha una gran varietat d’aquestes molècules i entre elles es potencien". Això seria més beneficiós per a la salut que l’administració de components fenòlics aïllats en forma de suplement. Cal tenir en compte que els tomàquets també tenen licopè i altres carotens, i vitamina C. Per això, segons la investigadora, "són com un paquet de compostos beneficiosos".

 


Cultius ecològics o tradicionals?

Les diferències observades entre els tomàquets ecològics i els convencionals serien degudes a l’adob utilitzat. "En el cas de l’agricultura ecològica no pots afegir adobs nitrogenats, la qual cosa fa que les plantes hagin de crear els seus propis mecanismes de defensa i, d’aquesta manera, augmenten tots els antioxidants", explica la primera signant de l’article, Anna Vallverdú Queralt. "La planta, com més estrès té, més polifenols genera", assenyala la professora Lamuela. Nombroses recerques científiques indiquen que el consum d’aquests antioxidants és saludable. En qualsevol cas, les investigadores apunten que encara falten més estudis d’evidència clínica per poder dir que realment els productes ecològics són millors per a la salut que els convencionals. El gran repte ara per a la professora Lamuela seria poder fer un estudi en humans comparant consumidors de tomàquets ecològics amb consumidors de tomàquets convencionals.

 

El gaspatxo, una bona font d’antioxidants

El mateix grup de recerca, expert en antioxidants naturals, ha publicat aquest any un altre estudi en què s’analitza l’estabilitat dels carotens i dels polifenols en gaspatxos comercials conservats en nevera. En aquest treball, també publicat al Journal of Agricultural and Food Chemistry, es demostra que la degradació d’aquests compostos no és significativa durant el temps de conservació del gaspatxo en nevera (tres mesos). Així doncs, els gaspatxos comercials també són una bona font de productes saludables. "En el gaspatxo no només hi tens els polifenols del tomàquet; a més, hi ha altres polifenols que provenen de la ceba, l’all, etc. Per això, és un producte encara més complex pel que fa als compostos fenòlics", afirma Rosa M. Lamuela. En aquesta recerca hi han col·laborat Sara Arranz, de l’Hospital Clínic (UB-IDIBAPS), i Isidre Casals Ribes, dels CCiTUB.

 

Article de referència: Vallverdú-Queralt, A.; Jáuregui, O.; Medina-Remón, A.; Lamuela-Raventós, R. M. "Evaluation of a method to characterize the phenolic profile of organic and conventional tomatoes". Journal of Agricultural and Food Chemistry, abril de 2012, 4, 60(13), 3373-3380.