R+I | 21/08/2012  RuralCat/UPC

El Centre SMOS Barcelona ofereix mapes d'humitat del sòl en temps real

El Centre Expert SMOS a Barcelona (BEC), una iniciativa conjunta del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC), ha començat a oferir mapes d'humitat d'alta resolució de la península ibèrica en temps real. És la primera vegada, a nivell mundial, que s'aconsegueixen mapes diaris d'humitat amb alta resolució. Els mapes recullen les dades d'humitat del dia anterior, i ofereixen un cada dotze hores: un generat a les 04.30 h. i un altre a les 16.30 h., corresponents a les òrbites ascendent i descendent del satèl·lit sobre la península Ibèrica.

Imatge d'un mapa d'humitat. Font: Centre SMOS Barcelona

 Els mapes d'humitat tenen una resolució d'un quilòmetre i s'obtenen mitjançant la combinació de les dades dels satèl·lits SMOS, de l'Agència Espacial Europea (ESA), i del sensor MODIS, de la NASA, utilitzant un algorisme creat pels propis investigadors del Centre Expert SMOS.

Els mapes que venien obtenint els investigadors fins ara no es podien produir en temps real a causa del retard en la disponibilitat de dades MODIS. Ara, gràcies a una col·laboració de la Universitat de Valladolid, els investigadors disposen de dades del sensor MODIS en temps real. Això els permet poder processar les dades i oferir els mapes d'humitat en un termini de menys de 12 hores respecte al moment en què van ser captades les imatges per satèl·lit, la qual cosa, en termes tècnics, pot considerar-se pràcticament temps real.

Els mapes d'humitat permeten usos diversos, com conèixer el contingut d'aigua útil per a les plantes en el sòl i preveure la productivitat dels camps o avaluar el risc d'incendis en zones concretes i poder prendre mesures preventives (neteja dels boscos o crear tallafocs) de forma més dirigida i eficaç. En aquest sentit, els mapes estan sent utilitzats pels agents forestals de forma experimental en la campanya d'incendis d'aquest any, gràcies a un conveni establert entre el BEC i la Diputació de Barcelona.
 
El Centre Expert SMOS a Barcelona reuneix investigadors de l'Institut de Ciències del Mar (CSIC), de la Unitat de Tecnologia Marina (CSIC) i del Departament de Teoria del Senyal i Comunicacions de la UPC, treballant en el processament de dades rebudes de la missió SMOS (Soil Moisture and Ocean Salinity) de l’ESA i coordinant l'activitat científica espanyola al voltant d'aquest projecte.