MEDI NATURAL | 22/08/2012  RuralCat/Cork

El 95 per cent de les alzines sureres afectades per l'incendi de l'Alt Empordà rebrotaran

Segons els tècnics mediambientals de Cork, una iniciativa per a la promoció del suro liderada per organismes i institucions de la indústria del suro d'Espanya, com a mínim el 95 per cent de les alzines sureres cremades per l'incendi de l'Alt Empordà (Girona) sobreviurà i rebrotarà. Les alzines sureres presenten adaptacions clares a una convivència habitual amb el foc com són la seva gruixuda escorça i la seva elevada capacitat per rebrotar tant de capçada com d'arrels.

Unes alzines cremades rebrotant. Font: IPROCOR

 Diversos estudis demostren que una capa de suro de més de dos centímetres de gruix pot protegir les alzines sureres, fins i tot, dels focs més intensos. Aquest fet, juntament amb la capacitat de rebrotar que té l’arbre, fa que sigui una de les espècies millor adaptades als efectes dels incendis forestals.

La gran capacitat de regeneració de les suredes davant de situacions extremes com és l’incendi de l’Alt Empordà, és vital per assegurar el manteniment d’un ecosistema de gran valor a més de la pròpia matèria prima que és la base de tota una indústria.
 
Els experts estimen que en un parell de dècades, les alzines sureres afectades pel foc tornaran a estar en condicions òptimes per a l’extracció de suro de qualitat, que és el que es fa servir per a la producció de taps per a vins i escumosos.
 
Pel moment la neteja i regeneració de la zona afectada serà una de les principals prioritats mediambientals. Les estimacions provisionals indiquen que el foc va afectar a unes 4.500 hectàrees de bosc d’alzines sureres.  Segons Iván Fernández, responsable de Medi Ambient de l’Institut Català del Suro (ICSURO), “desprès de l’extinció del foc, el més important és planificar amb molt detall tots els processos necessaris per garantir l’èxit de la repoblació de la zona afectada. El primer pas serà la recuperació del sòl i desprès s’iniciaran les tasques adequades per facilitar el rebrot i valorar si es necessari incorporar noves alzines sureres”.
 
Per part d’AECORK (Associació d’Empresaris Surers de Catalunya), el seu president, Francesc Jiménez, ha declarat que "les conseqüències d'aquest incendi a nivell humà, ecològic i de biodiversitat han estat de les més greus del nostre país als darrers anys. En aquest tràgic context, és esperançador que el percentatge total de superfície de sureda malmesa suposi el 0,2% del total mundial. D’aquesta manera la indústria del suro de la que depenen 2.000 treballadors a Espanya no es veurà afectada i podem afirmar que els taps de suro no experimentaran un increment dels preus”.