SANITAT VEGETAL | 23/08/2012  RuralCat/DAAM

Un altre estiu sense foc bacterià a Catalunya

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) va iniciar el passat mes de juny una campanya de prospecció intensiva de les plantacions fruiteres per detectar possibles focus inicials de foc bacterià i, de moment, no s'ha detectat cap a Catalunya. Malgrat tot, s'ha confirmat l'existència de focus propers a Aragó, en concret, als municipis d'Albelda, Binaced, Tamarit i Altorricó i, per això, continuen les feines de prospecció, atès que la propagació de la malaltia podria causar pèrdues molt importants en la nostra fructicultura.

Símptomes de foc bacterià en perera. Font: Díptic informatiu del DAAM

 El foc bacterià és una malaltia de les plantes produïda pel bacteri Erwinia amylovora, que pot afectar greument diversos fruiters: pereres, pomeres, codonyers i nesprers, així com  plantes de la família de les Rosàcies utilitzades en parcs i jardins com Amelanchier, Chaenomeles Cotoneaster, Crataegus, Photinia davidiana, Pyracantha, Sorbus..., i està considerada com de quarantena per la Unió Europea (UE). 

Catalunya compta amb més de 23.000 hectàrees de plantacions de pera i poma, ambdues espècies molt susceptibles al foc bacterià. Conscient de la greu amenaça d’aquesta malaltia que actualment està afectant diverses regions de l’Estat espanyol, la UE i la major part dels seus Estats, la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia del DAAM du a terme una intensa campanya de prospecció que compta enguany amb 18 tècnics a la demarcació de Lleida i 6 a la de Girona.
 
 Catalunya va patir aquesta malaltia en la zona fructícola de Lleida els anys 1998 i 1999, posteriorment es va detectar a la Cerdanya, tocant a França, i l’any 2007 a la comarca del Gironès. En tots els casos els focus d’aquest organisme nociu foren completament eradicats del nostre territori.
 
Tot i la intensa prospecció que du a terme el Departament, si algun agricultor o tècnic veu símptomes sospitosos de foc bacterià a les seves plantacions cal que ho comuniqui immediatament al personal tècnic de la seva Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) o al Servei de Sanitat Vegetal del DAAM per tal de procedir a la presa de mostres i la seva ràpida tramesa al Laboratori de Sanitat Vegetal per a la seva anàlisi.
 
Cal recordar que els fruiters i espècies ornamentals esmentades no es poden plantar en espais públics de Lleida i Girona, ni tampoc a les voreres, mitjanes i altres zones enjardinades de carreteres, autovies i autopistes d’arreu de Catalunya.
 
El DAMM espera, amb aquestes importants mesures, poder continuar estant exempts d’aquesta perillosa malaltia dels fruiters i que el territori català continuï sent considerat Zona Protegida de foc bacterià. La prospecció intensiva es mantindrà durant tot el mes de setembre.
 

Informació relacionada