VINYA | 27/08/2012  RuralCat

Verema 2012: menys raïm i més qualitat

La calor ha fet avançar la verema en diverses zones geogràfiques de Catalunya. El volum total de lliurament de raïm als cellers se xifra en més de 15 milions de quilos i s'està obtenint un producte de bona qualitat, amb molt bona qualitat sanitària. Les previsions també apunten cap a una reducció de la producció, que es pot situar al voltant d'uns 400 milions de quilos.

 Les elevades temperatures registrades aquest mes d'agost  han accelerat la maduració del raïm i molts productors s’han vist obligats a avançar el començament de la campanya per evitar la pèrdua d’acidesa i l’envelliment del raïm. Els primers raïms es van veremar el passat 7 d’agost, a les zones del Penedès i Cava i de Costers del Segre, afegint-se progressivament les zones de l’Empordà, Tarragona, Alella i la Conca de Barberà.

 Les mateixes condicions meteorològiques podrien comportar una verema de molt bona qualitat, donada l’evolució al llarg de tota la producció del raïm, en què han existit pluges abundoses durant el període de creixement vegetatiu de la planta i condicions adequades de maduració del raïm. De tota manera, la sequera dels mesos de juliol i agost ha reduït la producció i alguns estimen que la verema serà un 10% inferior en conjunt, tot i que en algunes varietats i en els indrets de més sequera, aquesta disminució de la producció pot ser més alta.

 Les previsions poden veure’s afectades si l’excessiva temperatura es manté durant un llarg període o les condicions climàtiques canviessin de forma brusca les properes setmanes. Per a aquelles varietats més tardanes, la meteorologia de les properes tres setmanes és clau, i pot modificar molt sensiblement, a l’alça o a la baixa, les previsions actuals.
 

Més de 11.000 viticultors i 640 cellers utilitzen la targeta vitícola 

Com en les darreres campanyes, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), conjuntament amb l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), del DAAM, i amb la participació de les Denominacions d’Origen i del sector, ha posat en marxa la targeta vitícola com un instrument clau per al control del potencial vitícola i per a assegurar la traçabilitat de les produccions. La targeta s’ha implementat per un total d’11.280 viticultors i un total de 640 cellers, que estan entrant on-line les seves pesades al Registre Vitivinícola de Catalunya. Fruit de les dades ja entrades es pot dir que la verema s’ha iniciat amb les varietats primerenques Chardonnay amb més de 10 milions de quilograms entrats als cellers, Pinot noir, amb més de 2,5 milions de quilos, i en menor mesura el Sauvignon blac, Guwurztrainer, Macabeu, Xarel.lo, Viognier, Gatnatxa blanca i Ull de llebre.