MEDI NATURAL | 28/08/2012  RuralCat/CTFC

Aquest any costarà trobar bolets

Segons els primers càlculs elaborats pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), la campanya del 2012 podria ser la pitjor dels últims 17 anys. Les elevades temperatures de l'estiu i l'escassetat de precipitacions hagudes i previstes per la tardor fan que l'estimació de la producció mitjana per a Catalunya enguany sigui només de 20 a 40 kilograms per hectàrea.

Unes llenegues. Autor: Juan Martínez de Aragón

Aquesta xifra és inferior a la de la campanya 2011 (45 kg/ha - 54.000 t) i a la mitjana dels darrers 17 anys, estimada en 54 kg/ha de bolets a l’any (65.000 t de bolets a tot Catalunya). L’estimació de la producció mitjana per a Catalunya pel 2012 és de 42.000 tones.

De tota manera, des del CTFC incideixen en que la producció real de bolets variarà en funció de la distribució de les pluges, de com siguin d’espaiades, i del vent, de manera que no totes les comarques tindran les mateixes produccions.

Aquestes estimacions són mitjanes calculades a través de models matemàtics de producció de bolets, obtinguts després d'anys de mostrejos micològics en parcel·les permanents distribuïdes pels boscos catalans i d’informació meteorològica recollida en cadascuna d'elles. Aquests models tenen en compte la variabilitat en la producció de bolets que hi ha entre els diferents tipus de bosc i la disponibilitat d’aigua que hi haurà durant la campanya de bolets (juliol, agost, setembre, octubre i novembre). Per conèixer la disponibilitat d’aigua, s’han basat en les prediccions a llarg termini obtingudes del National Centers for Environmental Prediction.