MÓN RURAL | 12/09/2012  RuralCat/Fira de LLeida

Un llibre sobre tractors guanya el premi de la fira de Sant Miquel

"Tractores agrícolas: tecnología y utilización" ha estat l'obra guanyadora del 41è Premi del Llibre Agrari, guardó convocat per Fira de Lleida en el marc de la Fira Agrària de Sant Miquel i dotat amb 6.000 euros. De la seva banda, el llibre "Canviar els gens per millorar el món", una reflexió sobre la investigació a càrrec de 14 científics de la UdL, ha rebut una menció especial del Jurat. Aquest és l'únic guardó d'aquestes característiques convocat a l'Estat espanyol, i ha registrat enguany un total de 31 obres d'una gran diversitat temàtica.

Els autors mostren els seus llibres. Font: Fira de LLeida

Tractores agrícolas: tecnologia y utilización és un exhaustiu treball de l’enginyer agrícola Luis Márquez, editat per B&H Editores, centrat en la tipologia dels tractors, funcions, evolució històrica, fabricació, elements que el conformen, funcionament, potència de tracció, homologació, ergonomia i seguretat i costos d’utilització, entre altres apartats.

El president del jurat, Carles Estaran, representant del Col·legi Oficial d'Enginyers Agrònoms de Catalunya, ha afirmat que el treball “és un resum exhaustiu i totalment actualitzat de la dilatada carrera professional i d’investigació de l’autor en el camp de la mecanització agrària”. Estaran destaca que el llibre, il•lustrat amb nombrosos quadres i gràfics, ha estat elaborat amb un gran rigor però que “al mateix temps és una obra amena, que pot interessar tant als estudiants com als professionals del camp o als tècnics de l’àmbit agrari”.

L'autor, Luis Márquez, és assessor i enginyer d’assaigs de l’estació de Mecànica Agrícola del Ministeri d’Agricultura i ha estat professor titular d’Enginyeria Mecànica i director del Grup d’Investigació “Tractores y Laboreo” a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Agrònoms.
 
Canviar els gens per millorar el món, llibre editat per Pagès Editors, “aplega les històries de catorze científics dedicats en cos i ànima a la seva professió amb una inquietud primordial: aprofundir en la recerca en l’àmbit de l’enginyeria genètica per garantir la producció d’organismes transgènics que beneficiïn la societat actual. Tot això amb la dificultat afegida de treballar en un ambient de marginalitat a causa de la incomprensió interessada i la crítica farisaica de determinats sectors aliens a la ciència”.
 
Els autors són catorze enginyers de vuit nacionalitats diferents i de disciplines diverses que unifiquen el seu talent en un laboratori d’enginyeria genètica a la Universitat de Lleida amb l’objectiu d’elaborar plantes transgèniques sostenibles que possibilitin la subsistència de les persones i afavoreixin la millora de la seva qualitat de vida.
 

Més de 30 llibres presentats

L’edició d’enguany del premi destaca per la gran varietat i, en alguns casos, per l’originalitat de les temàtiques tractades. Cal remarcar que dels 31 llibres presentats, quatre han estat editats a Lleida: Canviar els gens per millorar el món. La ciència al servei de la humanitat, de diversos autors (Pagès editors), La batalla per l’aigua, d’Ignasi Aldomà (Pagès editors), Catàleg de varietats antigues de fruita i horta del Pallars Sobirà, de Guillem Arribas, Marta Avizanda i Carmen Domingo (Consell Comarcal del Pallars Sobirà) i Bolets de les terres de Lleida, del Grup de Micologia de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (Institut d’Estudis Ilerdencs).
 
Els àmbits temàtics de les obres presentades són els de l’agricultura ecològica, biotecnologia agrària, control fitosanitari, cooperativisme agrari, cultius de fruita, enologia, gastronomia, horticultura, indústria agroalimentària, jardineria, maquinària i vehicles agrícoles, meteorologia i climatologia, micologia, política agrària, ramaderia i radioestèsia.
 
El lliurament del premi es durà a terme en el decurs de la cerimònia de cloenda de la 58a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel, saló que tindrà lloc del 27 al 30 de setembre d’enguany. En aquest acte, l’autor guardonat exposarà els aspectes fonamentals de l’obra guanyadora i rebrà el premi en metàl•lic i el diploma corresponent.
 
Els objectius del guardó són distingir les obres publicades recentment que suposen una aportació remarcable dins l’àmbit agrari espanyol i estimular la creació de nous treballs de caràcter científic, tècnic o divulgatiu que permetin incrementar la literatura destinada al sector agrari. 
 
El jurat és integrat per professionals i tècnics de les disciplines de les obres presentades i per representants de les institucions patrocinadores (Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, Col·legi de Veterinaris de Lleida, Col·legi d’Enginyers de Monts de Catalunya i Col•legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Pèrits Agrícoles de Catalunya).