ESCOLES AGRÀRIES | 25/09/2018  Ruralcat

L’EA del Solsonès participa en el viatge tècnic al Pirineu francès en el marc del projecte Pyrpastum dedicat al sector boví extensiu

Personal de l’Escola Agrària del Solsonès i 20 professionals del sector ramader han realitzat el primer viatge tècnic del projecte Pyrpastum, cofinançat al 65% pel FEDER a través del programa Interrreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020).

Els participants catalans en el viatge tècnic sobre boví extensiu del projecte Pyrpastum (Font: EA del Solsonès)

Els participants catalans en el viatge tècnic sobre boví extensiu del projecte Pyrpastum (Font: EA del Solsonès)

El viatge, especialitzat en el sector boví extensiu, ha tingut una molt bona acollida per part dels participants. “Hi  ha hagut molt bon ambient entre els assistents i els integrants del projecte Pyrpastum, i ha estat una experiència molt profitosa per a tothom”, ha declarat Isabel Rovira, directora de l’EA del Solsonès, que no descarta realitzar altres viatges tècnics dins l’oferta formativa. 

Durant la primera jornada, els participants van visitar les pastures de Sorgeat (França), on l’agrupació pastoral de la zona els va explicar la gestió dels ramats transhumants, de les zones de pastura i com afecta a les dinàmiques de la vegetació. “A França les agrupacions ramaderes disposen d’importants ajuts per adequar els refugis de pastors i realitzar altres millores a les muntanyes” ha explicat Rovira. A la tarda, els participants van visitar el centre de cria Gascon, a Villeneuve du Paréage, on van poder conèixer de prop les aptituds i qualitats de la raça gascona, així com el treball d’avaluació i selecció. 

Al dia següent, van visitar dues explotacions, una de carn i una altra lletera, i les instal·lacions del Centre de Formation Professionnelle et de Promotion Agricole (CFFPA) de Pamiers. A la primera explotació, els van presentar la carn blanca certificada amb el segell de qualitat «veau sous la mère». Es tracta de carn de vedella de cinc mesos que només ha estat alimentada amb llet i és molt apreciada en el mercat francès. A la segona, amb ramat de Bruna dels Alps, van veure el sistema de munyida, transformació lletera en formatges per a venda directa i valorització dels farratges mitjançant l’assecat en granja.

Finalment, el viatge va acabar a la Fira Les Pyrénéennes de Saint-Gaudens, on els assistents van poder veure els millors exemplars de vaques gascones i descobrir noves races exposades. A més, es van establir alguns contactes comercials entre ramaders catalans i francesos. 

El projecte Pyrpastum

El progressiu abandonament de l’activitat ramadera extensiva comporta la pèrdua de productes càrnics de gran qualitat i la degradació de les pastures de muntanya al Pirineu, a més de contribuir al despoblament de les zones rurals. Fruit d’aquesta realitat, l’any 2018 va néixer el projecte Pyrpastum, amb la intenció de pal·liar els seus efectes negatius als dos costats de la frontera.

Durant dos anys els participants estudiaran les pràctiques pastorals al Pirineu per diagnosticar les necessitats del sector, es reforçaran els programes de formació transfronterera que facilitin l’adquisició de competències i habilitats en la ramaderia de muntanya, es fomentarà la inserció laboral transfronterera i es difondran els impactes positius de la ramaderia extensiva en zones de muntanya pel que fa al desenvolupament econòmic, la conservació de la biodiversitat i la valorització del paisatge i el patrimoni local.

Els seus participants en el projecte són l’Escola Agrària del Solsonès, l’Escola de pastors de Catalunya, el CFFPA Ariège-Comminges i la Féderation Pastorale de l'Ariège.