La Campanya d’incendis de 2018 s’ha tancat amb un total de 169 incendis forestals a Catalunya, la millor dels darrers 15 anys
Els incendis forestals declarats entre juny i setembre han cremat 115 hectàrees en una campanya excepcional pel bon comportament de la meteorologia, la millor dels últims 15 anys.
Imatge de la presentació del Balanç de la Campanya d'Incendis 2018 (Font: DARP)
La directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Montse Barniol, el director general del Cos d’Agents Rurals, Marc Costa, i el director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Manel Pardo, han presentat la Campanya d’incendis de 2018, que s’ha tancat amb 115,72 hectàrees afectades per incendis forestals entre el 15 de juny i el 15 de setembre, segons dades de la Direcció General dels Agents Rurals i la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del DARP.
Les condicions meteorològiques d’enguany han estat un element fonamental per a la reducció tant del nombre d’incendis com de la superfície cremada. D’una banda, les precipitacions continuades des de la primavera han estat un coixí important per evitar l’inici i la propagació dels incendis, i les condicions de temperatura i humitat relativa van ser, en general, moderades. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació no ha hagut d’activar el Nivell 3 de Pla Alfa (que correspon al perill d’incendi més elevat) durant aquest estiu.
Tot i l’excepcionalitat de la campanya pel que fa a la meteorologia, els Bombers de la Generalitat han treballat en 1.761 incendis de vegetació (d’un total de 18.372 serveis), xifra que posa en valor la gran importància de la tàctica i l’estratègia de gestió dels incendis forestals emprades pel Cos, especialment destacades en els incendis com el de Tivissa el 26 de juliol, els de l’entorn de Reus-Valls-Tarragona els dies de l’onada de calor de la primera setmana d’agost i el del cap de Creus el 19 d’agost.
La Campanya d’incendis de 2018 s’ha tancat amb un total de 169 incendis forestals a Catalunya, que han afectat 115,72 hectàrees, entre el 15 de juny i el 15 de setembre. Aquestes xifres impliquen que la d’enguany ha estat la millor campanya d’incendis dels últims quinze anys. Tot i això, cal ser conscients que meteorològicament ha estat una campanya excepcional. Tot i això, cal tenir en compte que, a conseqüència del progressiu canvi climàtic, el nombre de dies considerats crítics a escala meteorològica per al risc d’incendi ha anat incrementant-se, de manera que el risc esdevé progressivament major. Per tant, la Generalitat fa una crida a no abaixar la guàrdia pel que fa als incendis.
Pel que fa a les dades, dels 169 incendis forestals que s’han declarat durant la campanya d’aquest estiu, 147 (87%) han estat de menys d’una hectàrea. Hi ha hagut 17 focs entre 1 i 5 hectàrees, i 4 incendis de més de 5 hectàrees. I només un foc de més de 10 hectàrees: l’incendi forestal que es va declarar a Vilopriu (Baix Empordà) el passat 4 de juliol ha estat el més important aquest estiu. En total, van cremar 20,85 hectàrees, de les quals 8,97 ha forestals i 11,88 ha no forestals.
Per territoris, el major nombre d’incendis s’han produït a la regió de Barcelona, mentre que l’Alt Pirineu i l’Aran és on menys focs forestals s’han declarat durant aquesta campanya de 2018. En canvi, el major nombre d’hectàrees afectades es va produir a l’Àrea Regional de Lleida i Girona. Per comarques, el Baix Empordà és la comarca amb més hectàrees cremades (per l’incendi de Vilopriu), mentre que on hi va haver menys afectació va ser al Berguedà i la Garrotxa.
Durant els últims quinze anys, la intencionalitat (26%) ha estat la principal causa dels incendis forestals declarats a l’estiu, seguida de les negligències (24%) i les causes naturals (20%). Aquesta tendència s’ha mantingut durant la campanya d’incendis d’aquest estiu, on la intencionalitat i la negligència continuen sent la principal causa de foc forestal a Catalunya.
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha intensificat els esforços en relació amb les causes principals dels incendis. Per això, amb vistes a la campanya de 2019, farà una especial incidència en la intencionalitat dels incendis forestals i en les actituds negligents, dedicant-hi una major concentració d’esforços i recursos i un major esforç informatiu i de sensibilització.
Campanyes de prevenció del DARP
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació té diverses campanyes de prevenció, entre les quals destaca la campanya de sensibilització i informació per a l’adopció de mesures d’autoprotecció en urbanitzacions i edificacions aïllades impulsada pel DARP i la Diputació de Barcelona amb la col·laboració de les ADF. Aquesta campanya tindrà continuïtat durant els pròxims anys, sobretot pel que fa a les edificacions aïllades i aquells municipis amb més risc d’incendis forestals. A més, es mantindrà la tasca que es fa conjuntament amb la Diputació de Girona en matèria de franges i es treballarà per estendre el model a Lleida i Tarragona.
També s’han intensificat els esforços durant la revetlla de Sant Joan, amb un operatiu especial i la insistència en la informació i sensibilització per a l’ús responsable del material pirotècnic. S’ha continuat i ampliat la campanya operativa i informativa de la sega, amb l’objectiu de reduir els incendis relacionats amb els treballs d’aquesta pràctica agrícola, amb uns excel·lents resultats, també, en bona part, per les bones condicions meteorològiques d’enguany i la bona implicació del sector de la pagesia.
La campanya de la sega tindrà continuïtat tant en el seu vessant operatiu com informatiu, per reduir el nombre d’incendis forestals relacionats amb els treballs de la sega de cereals i minimitzar-ne els danys, ja que amb aquesta campanya s'ha reduït un 80% el nombre d’incendis per aquest motiu. Cal destacar que durant aquest estiu, en el marc de la Campanya de la Sega, es van produir 6 incendis que van cremar 47,81 hectàrees. El foc més important va ser el de Sant Martí de Riucorb, a la comarca de l’Urgell, que va afectar 27,6 hectàrees. Finalment, ha continuat la inspecció de l’estat de línies elèctriques i de les mesures de seguretat que han de complir, amb l’objectiu de reduir els incendis forestals per aquest motiu.
Amb vistes al futur, la Direcció General d’Agents Rurals i el DARP impulsaran una nova campanya, juntament amb el Servei Català del Trànsit, per conscienciar els conductors del risc d’incendi forestal que suposa llençar burilles des del vehicle, recordant els incendis de Sant Fruitós del Bages i Avinyó.