GRUPS OPERATIUS | 01/10/2018  Ruralcat

El sector arrossaire català porta a terme un projecte d’eficiència en la gestió de l’ús de l’aigua

En el projecte de cooperació per a la innovació (Grups Operatius), que ha estat liderat per la Comunitat de Regants del Molí de Pals, s’han estudiat diferents tècniques agronòmiques i processos innovadors per aconseguir un estalvi d’aigua en el conreu de l’arròs.

Part dels membres del grup operatiu avaluant els primers regs i la situació de la parcel·la amb reg localitzat.

Part dels membres del grup operatiu avaluant els primers regs i la situació de la parcel·la amb reg localitzat.

L’estalvi d’aigua a l’Europa mediterrània és cada vegada més necessari perquè s’està convertint en un recurs escàs. La baixa eficiència en l'ús de l'aigua de reg que té tradicionalment el conreu de l'arròs és un inconvenient important al que han de fer front les  comunitats de regants.

El projecte “Estalvi d'aigua en el conreu de l'arròs mitjançant la introducció de tècniques agronòmiques innovadores”, s’ha desenvolupat en arrossars del Delta de l’Ebre i de les comarques de Girona, i ha permès obtenir informació per desenvolupar una estratègia agronòmica d’estalvi d’aigua en el conreu de l’arròs que permet augmentar l’eficiència de l’aigua de reg a partir d’utilitzar el reg localitzat per degoteig i determinar els canvis agronòmics necessaris per optimitzar la producció i la gestió del cultiu. Aquests canvis agronòmics poden ser la tipologia de varietats que s’adapten millor al conreu aerobi a noves estratègies o productes pel control de les males herbes, la incidència de les diferents plagues, canvis en l’estratègia de la fertilització i, fins i tot, en la collita del conreu.

Detall dels efectes setmanes després de l’emergència

Els coneixements adquirits pel grup operatiu podran ajudar el sector arrossaire català a millorar l’eficiència en la gestió de l’ús de l’aigua, un dels principals reptes als que s’haurà d’enfrontar l’àmbit agrícola en els propers anys. 

Un Grup Operatiu és un partenariat en què els seus membres comparteixen interessos comuns entorn a un projecte d’innovació específic i de caràcter pràctic vinculat al sector agroalimentari. Els Grups Operatius poden rebre finançament de la Unió Europea a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) per a la constitució i redacció del projecte comú o bé per a l’execució d’un projecte pilot innovador.