RuralCat estrena l’Oficina de l’Oli amb tota la informació per a la millora de la qualitat de l’oli d’oliva
Aquesta oficina té com a objectiu facilitar la informació i les eines necessàries per tal que els agricultors, moliners, comerciants d’olis i tècnics puguin conèixer els diferents aspectes per a la millora de la qualitat de l’oli, tant des d’un punt de vista tècnic com normatiu.
La qualitat de l’oli verge d’oliva és fonamental per millorar-ne les opcions de comercialització i buscar millors preus per un producte tan propi de la nostra cultura. La Direcció General d’Agricultura i Ramaderia, del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació promou, des de l’any 2002, el Programa de Millora de la Qualitat dels Olis Catalans.
Amb l’objectiu de recollir i facilitar tota la informació i eines per a la millora de la qualitat de l’oli es posa a l’abast dels agricultors, tècnics i comerciants l’Oficina de l’Oli, accessible des de RuralCat.
Des d’aquest espai es pot accedir a Documentació, una secció que engloba els documents públics amb informació tècnica rellevant sobre l’oli d’oliva a Catalunya i d’altres zones, treballs de recerca, pòsters, audiovisuals i els darrers butlletins. A Laboratoris s’enllacen els diferents laboratoris i centres d’investigació dedicats a l’estudi i avaluació de l’oli. A l’espai Recerca es recullen els principals projectes europeus R+D+I relacionats amb l’oli d’oliva i olivicultura mentre a Normativa es detallen les principals novetats legislatives que regulen el sector. La secció Concursos inclou el llistat actualitzat de concursos locals, nacionals i internacionals d’oli d’oliva i a Notícies es llisten totes les notícies publicades al portal relacionades amb la matèria.
L’Oficina de l’Oli també inclou un apartat dedicat a l’Oli verge, amb informació tècnica sobre el Programa DARP-IRTA de millora de la qualitat dels olis de Catalunya, molins que hi participen i principals resultats assolits. També s’informa sobre les característiques més usuals de qualitat dels olis de cada zona productora, valors de referència per a rendiments, característiques químiques i sensorials, així com regulacions de molí més efectives a cada zona.
A Olivicultura es detallen les diferents fitxes informatives sobre les varietats d’olivera, que són l’Arbequina, Argudell, Empeltre, Farga, Morrut i Sevillenca, mentre que a DOP s’accedeix a la informació relacionada amb les cinc denominacions d’origen protegides d’olis d’oliva verge extra que hi ha a Catalunya: DOP Les Garrigues, DOP Oli de Terra Alta, DOP del Baix Ebre-Montsià, DOP Oli de l'Empordà i DOP Siurana. La darrera secció està dedicada al Sector Oleícola, en què s’informa sobre les diferents associacions i cooperatives dedicades al sector que hi ha Catalunya.
Per últim, l’Oficina inclou un enllaç a l’evolució de la maduració de les varietats d’oliva de les zones de producció de l’IRTA amb informació sobre el contingut d’oli i els valors resultants, l’Agenda d’activitats, actes i jornades, i novetats relacionades amb el sector.