CÍTRICS | 16/03/2010  Europa Agrària/RuralCat

Menys cítrics però a millor preu

El temporal de pluja, vent i neu ha colpejat de ple al sector dels cítrics a Espanya, en coincidir amb la campanya 2009/2010. Les pèrdues i el descens productiu s'han vist compensats per un repunt dels preus.

Els cítrics han estat un dels cultius que més ha sofert les conseqüències del temporal, a causa de la seva coincidència amb la temporada de collita. El mes d'octubre, les principals regions productores -la Comunitat Valenciana, Andalusia, Múrcia i Catalunya- ja oferien dades de descens, però les pluges, les nevades i el vent huracanat han fet perdre als citricultors gran part de la collita esperada.

De fet, les últimes dades que ha ofert el Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí (MARM) estimen una caiguda del 20 per cent de la collita de taronja, del 10 per cent de la de mandarina, i del 15 per cent de la de llimona. Rafael Vergara, responsable del sector citrícola de la Unió de Petits Agricultors (UPA), preveu una producció final de 5,3 milions de tones, un milió de tones menys que la passada temporada.

Qualitat i preus

L'anterior campanya (2008/2009) en matèria de preus no va obtenir bons resultats, però l'actual sembla tenir millors perspectives. Malgrat la pèrdua de productivitat per hectàrea a causa del temporal, el descens de la producció i la sortida graonada de cítrics han evitat el col·lapse del mercat produït en anys anteriors i que va empènyer cap a baix els preus en origen.
A més, el calibre de la fruita destinada al consum fresc ha estat alt i les inclemències del temps han permès destinar una part de la producció a la indústria per cobrir les exigències per a cobrar el Pagament Únic.
Tot això ha significat un increment del preu mig final dels cítrics al camp d’un 20 per cent respecte a la campanya anterior. I això compensa, en certa manera, la pèrdua d'ingressos per la caiguda del volum de la collita.

Informació relacionada