Aconsegueixen el pasturatge selectiu de cabres i ovelles en olivets i vinyes
Investigadors del Grup de Recerca en Remugants de la universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han aconseguit amb èxit evitar que cabres i ovelles es mengin els brots joves dels cultius llenyosos on pasturen. Mitjançant l'ús del mecanisme natural de l'aversió condicionada, han redirigit les preferències alimentaries dels remugants, el que fa que es puguin fer servir per eliminar les herbes no desitjades en aquest tipus de conreus, reduint l'ús de pesticides o de maquinària agrícola.
Font: UAB
Els cultius llenyosos (oliveres, vinya, fruiters, etc.) ocupen el 27% de la superfície conreada a Espanya (MARM, 2010). Aquest sistema de conreu permet el creixement d'herbes al voltant dels arbres o dels ceps, però per evitar que aquesta cobertura herbàcia sigui un fre en el desenvolupament del cultiu, s'ha de controlar amb herbicides i/o maquinària agrícola. Aquestes pràctiques a la llarga poden donar lloc a problemes mediambientals, pels residus originats dels herbicides o bé per la compactació del sòl que pot produir la maquinària. Un sistema més sostenible i respectuós amb el medi ambient seria controlar la vegetació herbàcia no desitjada mitjançant el pasturatge d'ovelles i cabres. Aquest sistema reduiria l'ús d'herbicides i fertilitzants, ja que les femtes dels animals són una bona font de nutrients per al sòl, s'aprofitarien recursos agrícoles i s'afavoriria la integració del sector agrícola i ramader.
El pasturatge en aquests conreus té com a inconvenients els danys que el bestiar pot fer al cultiu, ja que les ovelles i cabres poden consumir-ne les fulles i brots joves, fent malbé la quantitat i qualitat de la collita. Per això, allò ideal seria poder garantir als agricultors, que el pas del bestiar per les seves terres no tindrà cap efecte perjudicial sobre el cultiu. Amb aquesta finalitat, investigadors de la Facultat de Veterinària de la UAB han proposat l'ús de l'aversió condicionada per redirigir les preferències alimentaries dels remugants.